Boerderij: Duitsland: nieuwe uitbraken vogelgriep waarschijnlijk

08-11-2017

Duitsland heeft woensdag 8 november het risico op nieuwe vogelgriepuitbraken in risicogebieden verhoogd van laag/matig tot waarschijnlijk.

Het Duitse Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) meldt dat hetzelfde hoogpathogene H5N8-virus van afgelopen winter nog steeds rondwaart bij wilde vogels in Europa. Dat blijkt uit nader onderzoek van het virus bij recente besmettingen.

Nu er met de vogeltrek nieuwe vatbare wilde watervogels deze kant opkomen en de temperaturen dalen (waarbij het vogelgriepvirus beter gedijt), verwacht het FLI dat het risico op verspreiding van het virus en nieuwe uitbraken toeneemt. Het instituut waarschuwt om de hygiënemaatregelen op pluimveebedrijven na te lopen en te optimaliseren. Met name wordt gewaarschuwd voor risicogebieden: in de nabijheid van plekken waar veel wilde watervogels bij elkaar komen.

Italië meldde dinsdag 7 november nog zes nieuwe uitbraken bij zowel kalkoen- als legpluimveehouderijen. Daar is het de hele zomer nog niet rustig geweest. Daarnaast meldde ook Bulgarije recent voor het eerst sinds afgelopen voorjaar nieuwe uitbraken, en werd ook bij wilde vogels in onder andere Duitsland (vlakbij de Nederlandse grens) hoogpathogene vogelgriep aangetroffen.

 
 

Inloggen op de ledenportal