Pluimveeweb: Belgiƫ raamt schade fipronilcrisis op 21 miljoen euro

11-11-2017

De schade van de fipronilcrisis in België loopt op tot 21 miljoen euro. Dat antwoordde federaal landbouwminister Denis Ducarme op een parlementaire vraag. In Nederland schatten onderzoekers van Wageningen UR dat de schade uitkomt op 75 miljoen euro. Ingewijden uit de sector stellen dat de werkelijke schade veel hoger ligt en wel kan oplopen tot 180 miljoen euro.

Een paar weken geleden schatte Boerenbond de schade nog op 14 miljoen euro, terwijl er vlak na het uitbreken van het schandaal sprake was van vier miljoen euro, meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw.

Bijna 90 pluimveebedrijven werden in België land geblokkeerd, een veelvoud daarvan in Nederland en meer dan 20 landen moesten maatregelen nemen omdat ze besmette eieren kregen. Ook vandaag nog is de crisis nog niet achter de rug.

Zeven bedrijven geblokkeerd

In België zijn nog steeds zeven bedrijven geblokkeerd: drie omdat de eieren nog niet veilig zijn en vier omdat ze hun kippen niet hebben laten testen. „Een dertigtal leg- en opfokbedrijven heeft beslist om besmette dieren sneller dan gebruikelijk te laten doden. In totaal gaat het om 1,55 miljoen legkippen en 300.000 opfokdieren”, vertelt minister Ducarme.

Drie maanden na het uitbreken van het fipronilschandaal houdt België rekening met een schade van 21 miljoen euro. „De federale regering heeft in totaal 30 miljoen euro gereserveerd voor schadevergoedingen”, klinkt het. Dat geld komt uit de reserve van het Voedselagentschap dat momenteel 162 miljoen euro bedraagt. „Het gereserveerde bedrag moet dus wel volstaan.” De crisis had ook gevolgen voor de export.

„Het embargo naar Oekraïne is intussen opgeheven, maar voor de uitvoer van kippen naar Wit-Rusland zijn er nog restricties en ook voor die van eieren naar Oman en de regio Koerdistan is er nog een embargo. Dat heeft gelukkig maar een beperkte hinder op onze economie”, zo stelt minister Ducarme.

Tekst:Tom Schotman & Vlaams infocentrum land- en tuinbouw

 
 

Inloggen op de ledenportal