Boerderij: Britse eiervoorman somber over Brexit

20-11-2017

Mark Williams, directeur van de Britisch Egg Industry Councel, vreest de gevolgen van de Brexit voor de Britse eierindustrie. Hij kijkt met angst uit naar 29 maart 2019, de dag waarop het Verenigd Koninkrijk de EU zal verlaten.

Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. “Better together!”, zo begon Mark Williams zijn speech tijdens de algemene ledenvergadering van Anevei, de Nederlandse vereniging van eierhandelaren en eiproductenfabrikanten. Williams was er als algemeen secretaris van de Euwep, de Europese vereniging van eierhandelaren en -verwerkers, maar ook als directeur van de British Egg Industry Council (Beic), een koepelorganisatie van 11 organisaties betrokken bij de productie van eieren in Groot-Brittannië. Hij gaf een globaal overzicht van de (eier)handel tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. Van de VK-voedselimporten komt ongeveer 70% uit de EU, wat overeenkomt met een derde van de voedselconsumptie in het VK. Van de Britse export van goederen en diensten ging in 2016 ongeveer 44% naar EU-lidstaten.

De 3 grootste exporteurs naar het VK zijn Duitsland, Spanje en Nederland
Het Verenigd Koninkrijk heeft een negatieve handelsbalans (voert meer in dan uit) met alle EU-lidstaten met uitzondering van Malta, Denemarken, Zweden en Ierland. De 3 grootste exporteurs naar het VK zijn Duitsland, Spanje en Nederland.

‘Tal van uitdagingen na Brexit’
Voor de Britse eierindustrie ziet de eiervoorman tal van uitdagingen na de Brexit. Zoals op terrein van arbeid: 55%-60% van de werknemers bij de eierverwerkers en 35%-40% van de werkers op pluimveebedrijven komen uit andere EU-landen en met de huidige lage werkloosheid (4,3% in augustus, het laagst sinds jaren) wordt het een strijd met andere sectoren om mensen om het werk gedaan te krijgen, nu meer en meer EU-werkers (overwegen te) vertrekken omdat ze zich steeds minder welkom voelen in Groot-Brittannië.

Zorg over inflatie voedselprijzen
Ander punt van zorg is de inflatie van de voedselprijzen. Die is na het Brexit-referendum opgelopen, mede door de waardedaling van het Britse pond met 20%. Williams verwacht evenwel niet dat voedselprijzen verder zullen oplopen, want dat is politiek onacceptabel.

Williams’ zorgen voor de eierhandel in de Brexit-onderhandelingen komen mede voort uit het verschil tussen financiële sector en de agrarische sector in zijn land. De financiële sector was in 2015 goed voor 71,4 miljard pond in de belastingopbrengsten, de agrarische sector voor zo’n 24 miljard. “Dus, wat komt er eerst?”, vroeg Williams zijn toehoorders.

Lichtpuntje: ‘Iedereen moet eten’
De Beic-voorman zag evenwel ook lichtpuntjes voor de Britse eierindustrie: “Iedereen moet eten”. De Britse eierindustrie heeft met het Lion Code-kwaliteitssysteem, in het leven geroepen na het salmonella-schandaal in 1988, een sterke proef in handen. Dat het Britse voedselagentschap FSA in oktober adviseerde dat ook kwetsbare groepen mensen zachtgekookte eieren kunnen eten, zal de eierconsumptie stimuleren. Dit ligt met 193 eieren per hoofd onder het EU-gemiddelde. De huidige Britse leghennenstapel was met 38 miljoen hennen niet eerder zo groot. En groeit nog steeds en kan nog groeien met 5 tot 6 miljoen dieren om zelfvoorzienend in eieren te zijn.

 
 

Inloggen op de ledenportal