Nu.nl: 'Vliegen dragen meer ziektes bij zich dan gedacht'

27-11-2017

Brom- en huisvliegen zouden veel meer ziektekiemen meedragen dan aanvankelijk werd aangenomen.

Uit een nieuwe wetenschappelijke studie van de NTU Singapore blijkt dat vliegen gemiddeld meer dan 300 verschillende ziekteverwekkers met zich meedragen.

Voor het onderzoek bestudeerden wetenschappers de micro-organismen van 116 huis- en bromvliegen, afkomstig van drie verschillende continenten. Hieruit bleken sommige insecten wel honderden soorten ziekteverwekkers bij zich te hebben, waarvan een groot deel ook schadelijk kan zijn voor de mens. Zo werden verwekkers gevonden die onder meer buikgriep en longontsteking veroorzaken.

Pootjes
De huisvlieg droeg gemiddeld 351 verwekkers bij zich. De bromvlieg, die doorgaans vaker in warme klimaten te vinden is, had er gemiddeld 316. Op de pootjes en de vleugels werden de meeste verwekkers gevonden. Veel hiervan kwamen zowel bij de brom- als bij de huisvlieg voor.

Opvallend was dat de Helicobacter pylori-bacterie, die kan leiden tot maagzweer en andere gerelateerde klachten, ook bij de vliegen werd gevonden. Voor deze studie was het niet bekend dat deze bacterie wordt verspreid door vliegen.

Grote schaal 
Volgens de onderzoekers, die hun studie publiceerden in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports, worden vliegen vaak over het hoofd gezien wanneer er wordt gekeken hoe ziektes zich verspreiden. 

"Het besef dat vliegen ziekteverwekkers met zich meedragen was er wel, maar niet dat het op zo'n grote schaal gebeurt", zegt professor Donald Bryant van de Penn State University, die meewerkte aan het onderzoek.

Voordelen
De onderzoekers benadrukken echter dat vliegen ook voordelen kunnen bieden voor de gezondheid van de mens. Omdat ze zo klein zijn, kunnen ze smalle ruimtes invliegen.

Onderzoekers kunnen daarna kijken welke ziekteverwekkers zij hier hebben "gevonden", door de vliegen daarna te lokken en vangen. Mogelijk kan dan worden voorkomen dat deze verwekkers verder worden verspreid.

 
 

Inloggen op de ledenportal