Pluimveeweb: 'Sector moet van vertrouwenscultuur naar controlecultuur'

28-11-2017

Boeren zijn te goedgelovig. De agrarische sector moet een vertrouwenscultuur naar een controlecultuur. Voedselveiligheid moet echt geborgd worden. Controleer alle nieuwe producten voordat je ze inzet.

Dat zei algemeen directeur Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de brancheorganisatie van supermarkten, maandag 27 november tijdens het snelcongres fipronil in Utrecht. 

Pluimveehouders, die hun stallen door Chickfriend lieten behandelen tegen bloedluizen, zijn te goedgelovig geweest, vindt Jansen. Bloedluizen zijn al jarenlang een groot probleem in de sector. Als er dan opeens een middel opduikt dat goed werkt tegen bloedluizen, moet je als pluimveehouder extra kritisch zijn, want wondermiddelen bestaan niet. 

Ankie Maatman, sectorhoofd legpluimvee van De Heus Voeders gaf toe dat in de agrarische sector op basis van vertrouwen gewerkt wordt. „Ik zou het jammer vinden als we in de agrarische sector niet meer op basis van vertrouwen met elkaar kunnen werken. Daar zijn we al jaren sterk in.”

Verbaasd
„Ik ben verbaasd dat wij als dierenartsen geen zicht hadden op het gebruik van het verboden middel fipronil op pluimveebedrijven”, zei Merel Langelaar voorzitter van KNMvD. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) is de beroepsorganisatie van dierenartsen in Nederland.

„Wij komen als dierenartsen regelmatig op pluimveebedrijven en adviseren pluimveehouders. Toch hebben we niet gezien dat Chickfriend het verboden middel fipronil gebruikte. Dat verbaasde me”, zegt Langelaar. „Jullie zaten er bovenop en hebben het niet gezien”, vatte voorzitter Dick Veerman samen. 

Uiteindelijk was een groot deel van de aanwezigen tijdens het snelcongres fipronil het erover eens dat er in de agrarische sector kritischer gekeken moet worden naar nieuwe producten. Al vindt niet iedereen dat de hele cultuur, van werken op basis van vertrouwen, om moet.  

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal