Boerderij: Licht herstel verhouding eierprijzen

01-12-2017

Het verschil tussen de prijzen voor kooi- en scharreleieren wordt iets groter, maar blijft aan de krappe kant.

Als reden wordt aangevoerd dat er vraag uit het Oostblok is en daar maakt het niet uit of ze kooi- dan wel scharreleieren krijgen.

Dichter bij huis vraagt de industrie eigenlijk alleen de eieren die direct nodig zijn. Voor deze eieren wordt dan nog wel een prima prijs betaald. Vanuit de retail zal volgende week de vraag weer toenemen, zoals ieder jaar na Sinterklaas. Deze week was het echter nog relatief rustig in de eiermarkt, een week die goed te vergelijken is met de voorgaande. De handelswaar vond zijn weg, waarbij met name scharreleieren goed gevraagd zijn en dat zal nog wel een tijdje zo blijven.

Kleine prijswijzigingen
In deze rustige week zijn ook maar kleine prijswijzigingen doorgevoerd. De NOP2.0-richtprijs voor bruine scharreleieren liet voor eieren tot 65/66 gram plusjes optekenen, terwijl de prijzen voor zwaardere eieren wat omlaag gingen. Voor 100 eieren van 62/63 gram kwam de prijs 1 cent hoger uit op € 11,90.

Bij witte scharreleieren bleven veel prijzen stabiel en werden de zwaardere eieren iets afgewaardeerd. Witte eieren van 62/63 gram kregen echter een plus van 2 cent, waardoor de notering voor 100 stuks op € 11,24 kwam. Bij kooi-eieren gingen alle noteringen omlaag. De NOP-richtprijs voor 100 kooi-eieren van 62/63 gram zakte met 4 cent naar € 11,16. Het verschil tussen kooi-eieren en witte scharreleieren is nu dus 8 cent.

Prognose: prijs kooi omlaag, scharrel stabiel.

 
 

Inloggen op de ledenportal