Pluimveeweb: 75 miljoen voor startende jonge boeren

02-12-2017

Het kabinet trekt 75 miljoen euro uit voor startende jonge boeren. Dat heeft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vandaag officieel bekend gemaakt.

De minister volgt daarmee een voornemen uit het regeerakkoord van het kabinet Rutte III. Het NAJK is opgetogen met het geld dat de regering voor ondersteuning voor jonge boeren uittrekt. Andre Arfman, voorzitter van agrarische jongerenorganisatie NAJK, noemt het extra geld een steun in de rug voor de toekomstige agrarische ondernemers. Arfman: „We zijn verheugd dat de nieuwe coalitie inziet dat ondersteuning bij bedrijfsovername en innovaties cruciaal is om de opvolging, ontwikkeling en optimalisering in de agrarische sector verdere handen en voeten te geven.”

Slechts 1 op de 25 Nederlandse boeren is jonger dan 35 jaar. Tegelijkertijd is er een groeiende groep jonge ondernemers die graag een boerenbedrijf wil starten. Het fonds kan hierbij helpen, zo stelt het ministerie. Schouten gaat hierover zaterdag 2 december in gesprek met het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) dat zijn 40 jarig bestaan viert.

Schouten: „De agrarische sector maakt zich al langere tijd zorgen over bedrijfsopvolging. Jonge ondernemers die heel gemotiveerd zijn boer te worden lopen bij de start van de onderneming of bedrijfsopvolging vaak tegen hoge financiële lasten aan. Het is voor jonge boeren niet eenvoudig financiering te krijgen voor deze beginfase. Ik wil graag met het NAJK in gesprek over de nadere invulling van het fonds. Zo moet het fonds de jonge ondernemers ook helpen in het meer duurzaam maken van het bedrijf.”

Het jonge boerenfonds moet de eerste helft van 2018 gerealiseerd zijn.

Tekst:Stefan Buning

 
 

Inloggen op de ledenportal