Pluimveeweb: Eieren in supermarkt 30 tot 50 procent duurder door fipronilcrisis

04-12-2017

Consumenten betalen in de supermarkt 31 tot 54 procent meer voor hun eieren. De prijs van een doosje met 10 scharreleieren bij supermarktketen Jumbo is sinds het begin van dit jaar met ruim 31 procent gestegen. Bij Albert Heijn ging de prijs met 35 procent omhoog en bij Plus zelfs met 54 procent.

Dat blijkt uit cijfers van supermarktvergelijkingsapp Hiiper, die onderzoek deed in opdracht van RTL Z. De prijs van eieren is daardoor in 14 jaar niet zo hoog geweest als nu, schrijft RTL Nieuws. 

De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62 tot 63 gram steeg vrijdag 1 december naar 11,90 euro per 100 stuks. Vrijdag 30 december bedroeg deze prijs 7,37 euro. Dit is een stijging van 61 procent (4,53 euro). 

8 procent minder productie 
Vanwege de besmettingen met fipronil zijn er  nu nog steeds pluimveebedrijven geblokkeerd. Bovendien zijn er circa 3,5 miljoen kippen geruimd en 150 miljoen eieren vernietigd. 

Volgens pluimvee econoom Peter van Horne van Wageningen UR zorgt de crisis dit jaar voor 8 procent minder productie. Maar we eten er geen eitje minder om bij het ontbijt. „Binnen twee weken na het hoogtepunt van de fipronilcrisis kochten we er weer evenveel in de supermarkt”, stelt Van Horne. „Nu we tijdens de feestdagen massaal gaan bakken, stijgt die prijs nog verder, want echt overal zit ei in”, zegt hij tegen RTL Nieuws. 

In zomer goedkoper
De hogere eierprijs speelt naast supermarkten ook bakkerijen parten. Zij geven aan rekening te houden met een prijsstijging voor hun producten. Ook in de supermarkt zal de consument het merken aan de prijzen voor verschillende ander producten. Niet alleen speculaas, marsepein en gebak, maar ook in aardappelpuree en shampoo zijn soms eieren verwerkt. 

Van Horne denkt niet dat we voor altijd met de dure eierprijs zitten opgescheept. „Veertien jaar geleden zag je na de vogelgriep ongeveer hetzelfde. Als straks de geblokkeerde bedrijven weer volop produceren, zullen ze zoveel mogelijk eieren op de markt brengen. Dan daalt de prijs wel weer. Ik denk dat aankomende zomer de eieren daardoor juist erg goedkoop zijn.”

Tekst:Tom Schotman & RTL Nieuws

 
 

Inloggen op de ledenportal