Boerderij: Ede zet € 200.000 opzij voor fipronil-steun

05-12-2017

De gemeente Ede reserveert in 2018 € 200.000 om pluimveehouders bij te staan die slachtoffer zijn van de fipronil-affaire. Dat blijkt uit de stukken van het college van burgemeesters en wethouders voor de raadsvergadering van 7 december.

Het geld krijgt meerdere bestemmingen. Het meldpunt Fipronil blijft nog enkele maanden actief in 2018. Daar draagt de gemeente Ede € 40.000 aan bij, op een totale begroting van € 80.000. De andere helft komt van de provincie Gelderland en gemeente Barneveld.

Boenen bij de boeren
Ede investeert € 20.000 in de inzet van een vertrouwenspersoon voor getroffen boeren en € 10.000 voor de actie Boenen bij de boeren. Voor hulp bij de afvoer van vervuilde mest of een tussenopslag reserveert Ede € 15.000. De grootste som, een halve ton, zet de gemeente opzij om boeren te faciliteren die noodgedwongen gaan stoppen met hun bedrijf. Het geld is voor functieverandering of vergunningaanpassing. Ook is er een halve ton om de leges te vergoeden als gevolg van aanpassing van de vergunning.

Morele steun
ChristenUnie-raadslid Cora Otter is tevreden met het voorstel. Haar partij vroeg in een motie om steun voor de pluimveehouders. Otter: “Het is vooral morele steun voor de boeren. Een overheid die met ze meedenkt in moeilijke tijden. De gemeente doet wat mogelijk is, in mijn optiek.”

 
 

Inloggen op de ledenportal