Pluimveeweb: 127 van de 793 stallen nog volledig geblokkeerd

07-12-2017

127 stallen zijn nog volledig geblokkeerd vanwege een besmetting met fipronil. Van de 793 geblokkeerde stallen nog maar 285 helemaal zijn vrijgegeven, dus zowel voor eieren, kippen als mest.

Dat schrijven ministers Bruins voor Medische Zorg en Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit woensdag 6 december in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de ministers worden geleidelijk steeds meer stallen vrijgegeven, maar blijkt uit het langzame tempo hoe hardnekkig fipronil is. 

De ministers verwijzen daarbij ook naar de controles van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Die heeft de afgelopen weken nog eieren gevonden met een fipronil-gehalte boven de wettelijke norm, maar de hoeveelheden zouden geen gevaar vormen voor de volksgezondheid.

Amitraz

Bij het vrijgeven van de stallen is mest een van de problemen. Met fipronil verontreinigde mest moet worden verbrand en de capaciteit daarvoor is beperkt. Daar komt nog bij dat in mest op pluimveebedrijven ook het antivliegenmiddel amitraz is gevonden. Het middel is door de NVWA niet in eieren en vlees gevonden.

Er zijn echter wel sporen van amitraz in mest gevonden. Voor amitraz bestaat geen norm voor mest. De minister van LNV heeft deze norm nu vastgesteld op 10 microgram amitraz per kg mest (detectiegrens). Rekening houdend met de meetonzekerheid betekent dit dat alle kippenmest met een gehalte amitraz boven 20 microgram per kilo mest moet worden afgevoerd en verbrand.

Bij toepassing van deze norm blijven nog 17 vestigingen (23 stallen) geblokkeerd, omdat fipronil en amitraz is aangetoond in mest. Daarnaast blijven nog acht bedrijven (acht stallen) gesloten, waar alleen amitraz is gevonden in de mest.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal