Pluimveeweb: Fipronil-onderzoek Sorgdrager pas in voorjaar klaar

06-12-2017

Winnie Sorgdrager rondt haar onderzoek naar de gang van zaken tijdens de fipronilaffaire zeer waarschijnlijk pas komend voorjaar af. De bedoeling was dat de oud-minister het onderzoek voor de komende feestdagen af had. Dat gaat echter niet lukken, zo bevestigen meerdere goed ingewijde bronnen.

Het onderzoek moet inzichtelijk maken hoe de crisis heeft kunnen gebeuren, hoe de afhandeling is verlopen en wat beter had gekund of gemoeten. Er zal onder meer gekeken worden naar de rol en de verantwoordelijkheid van de leghennenbedrijven, pakstations, retail, eiverwerkende bedrijven, ongediertebestrijders en servicebedrijven.

Ook de handelswijze en verantwoordelijkheid van de NVWA bij het gebruik van biociden in de sector komt aan de orde. Daarbij moet antwoord komen op de vraag waarom de NVWA eind 2016 na een tip over illegaal gebruik van fipronil door Chickfriend niet in actie is gekomen en het illegale gebruik anderhalf jaar niet opmerkte.

Sorgdrager kreeg van voormalig ministers Henk Kamp en Edith Schippers de opdracht het onderzoek naar de gang van zaken tijdens de fipronilaffaire te leiden.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal