Pluimveeweb: 'Maak tussen nu en maart een vaste prijsafspraak voor eieren'

13-12-2017

„De eierprijzen blijven nog wel een tijdje goed. Maar ik zou overwegen om tussen nu en maart een vaste prijsafspraak te maken als ik mijn eieren nu op de vrije markt zou verkopen.”

Dat zegt voorzitter Jan Willem Lagerweij van de NOP-noteringscommissie na vragen van Pluimveeweb.nl. „De kans is groot dat je de komende tijd een goede vaste prijsafspraak kunt maken omdat pakstations hun eieren voor een hogere prijs aan supermarkten kunnen verkopen dan vorig jaar. Begin april is het Pasen en daarna dalen vrijwel ieder jaar de eierprijzen. In maart is een eierhandelaar daarom minder geneigd om eieren voor een hoge vaste prijs in te kopen dan in januari.”

Al moet iedere leghennenhouder uiteraard zelf beslissen of hij eieren op basis van een contractprijs wil verkopen of niet en vanaf wanneer, benadrukt Lagerweij. „Wanneer je een paar ton schade kunt lijden, kun je ook het risico nemen en de eieren op basis van de vrije marktprijs blijven verkopen. Kun je die schade niet lijden, sluit dan in de komende maanden  een contract af”, adviseert hij.

Overschotnotering
De afgelopen jaren worden steeds minder eieren op basis van de vrije marktprijs verkocht, zegt Lagerweij. „Leghennenbedrijven worden net als akkerbouw- en varkensbedrijven steeds groter. Door de steeds grotere omzetten vinden leghennenhouders het risico te groot om alle eieren op basis van de vrije marktprijs te verkopen. Ze kiezen deels voor zekerheid en sluiten steeds vaker een contract af met een pakstation voor de afzet van alle of een groot gedeelte van hun eieren”, legt Lagerweij uit. 

„Het gevolg daarvan is dat de Weser-Ems-notering steeds meer een overschotnotering wordt. Pakstations verkopen veel eieren op contract en willen ook zekerheid qua prijs aan de inkoopzijde. Wanneer ze tekort hebben, kopen ze eieren uit de vrije markt. Daardoor schommelt de Weser-Ems-notering sterk”, verklaart Lagerweij.

 
 

Inloggen op de ledenportal