Boerderij: LTO daagt NVWA voor rechter wegens fipronil

13-12-2017
LTO Nederland heeft de NVWA gedagvaard wegens nalatig en onzorgvuldig handelen, wat de enorme schade door fipronil had kunnen voorkomen.

De NVWA heeft de pluimveesector geen kans gegeven om zelf verantwoordelijkheid te nemen. Dat stelt LTO Nederland met een aantal pluimveehouders woensdag 13 december in de gezamenlijke dagvaarding tegen de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit. “De enorme schade voor pluimveehouders was uitgebleven wanneer de NVWA haar taken als toezichthouder naar behoren had vervuld”, zegt Roeland de Mol van BarentsKrans advocaten en notarissen. “De NVWA was op de hoogte van het gebruik van fipronil door ChickFriend, maar heeft de sector niet de kans gegeven zich daartegen te wapenen. Dat kan niet.”

Concrete meldingen over fipronil

De NVWA heeft volgens LTO onder meer onrechtmatig gehandeld door in november 2016 geen of onvoldoende actie te ondernemen na concrete meldingen over mogelijk grootschalig gebruik van fipronil in pluimveestallen door ChickFriend. Veel stallen zijn juist na november 2016 door ChickFriend behandeld, terwijl de pluimveehouders niet wisten of konden weten dat er fipronil door het gebruikte middel was gemengd.

Volgens Eric Hubers, voorzitter van de vakgroep Pluimveehouderij van LTO Nederland/NOP, is het onbegrijpelijk en niet uit te leggen dat de NVWA wel wist van het gebruik van fipronil door ChickFriend, maar daar de sector niet over heeft geïnformeerd. “We moeten voorkomen dat de NVWA zo kan handelen in vergelijkbare situaties waar desastreuze gevolgen voor individuele ondernemers en het imago van een product en een totale sector aan gekoppeld zijn.”

Uitspraken zorgden voor extra ophef

De uitspraken van de NVWA in tv-programma Nieuwsuur op 1 augustus, waarin de plaatsvervangend inspecteur-generaal aanraadde om voorlopig geen eieren te eten, heeft de schade nog eens extra vergroot. Zijn uitlating verhoudt zich niet met de publiekswaarschuwing die een dag eerder gepubliceerd was, is compleet uit verhouding tot de feitelijke situatie en risico’s en wekte de indruk dat er meer risico’s speelden, aldus Hubers. “Deze paniek, onrust, onduidelijkheid en schade aan de totale sector had niet mogen gebeuren”, voegt Hubers toe.

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) deelt deze mening en participeert daarom in deze rechtsgang.

 
 
 

Inloggen op de ledenportal