Boerderij: Goede vraag houdt eierprijzen hoog

15-12-2017

In de weken voor kerst is er veel vraag naar eieren.

Met name vanuit de retail neemt die vraag toe, maar ook de industrie zoekt nog een enkele partij. Wel is het goed te merken dat de industrie steeds minder eieren vraagt. Het aanbod is groot genoeg om in alle vraag te voorzien. Toch zien we dat bij scharreleieren een plusje op de prijs van lichte eieren is bijgeschreven, terwijl de zwaardere eieren en ook kooi-eieren in prijs zijn verlaagd. Het gaat in alle gevallen om enkele centen.

NOP2.0-richtprijs
De NOP2.0-richtprijs voor 100 bruine scharreleieren van 62/63 gram zakte met 2 cent naar € 11,88. Bij witte scharreleieren in dezelfde gewichtsklasse ging 1 cent van de notering af, waardoor de prijs op € 11,27 is gekomen. De prijzen van alle kooi-eieren zakten. De notering voor 100 eieren van 62/63 gram kwam na een daling van 4 cent op € 11,12 uit.

Prijzen buitenland
Dat de prijs van kooi-eieren niet harder daalt, wordt mede veroorzaakt door de vaste prijzen in andere landen. Hierbij gaat het met name om Frankrijk, maar ook de Duitse prijzen staan redelijk vast op een hoog niveau. In Duitsland zien we bij de Weser Ems-noteringen dan ook eenzelfde prijsverloop als in Nederland.

Aanbod eieren Polen
Ondertussen is er ook aanbod uit bijvoorbeeld Polen. Hier zijn de eieren beduidend lager geprijsd, wat voor enige druk op de markt zorgt. Voor de periode na kerst worden dan ook wat meer prijsdalingen verwacht. Het lijkt er echter op dat de pakstations zonder voorraad het jaar afsluiten, waardoor de prijsdruk niet direct heel groot zal blijken.

Prognose: lichte druk tot stabiel.

 
 

Inloggen op de ledenportal