Pluimveeweb: Vragen aan EU over fipronilsteunmaatregelen

14-12-2017

Annie Schreijer-Pierik heeft schriftelijke vragen aan EU Commissie gesteld om de Nederlandse regering aan te sporen tot invoering van compensatie- en steunmaatregelen aan pluimveehouders die getroffen zijn door de fipronilcrisis.

Schreijer stelde de vragen naar aanleiding van de goedkeuring van de nationale steunmaatregelen van de Belgische overheid door de Europese Commissie.

Ongelijk speeldveld
„Onbegrijpelijk”, waarschuwt CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. „Op deze wijze ontstaat een ongelijk Europees speelveld. Bovendien dreigen nog steeds talrijke Nederlandse pluimveehouders mét de van hen afhankelijke bedrijven verderop in de keten kopje onder te gaan.” De CDA-woordvoerder landbouw in het EU-Parlement heeft daarom de Europese Commissie met klem opgeroepen om ook bij Nederland en andere lidstaten aan te dringen op soortgelijke steunmaatregelen en de instelling van een compensatiecommissie “naar Belgisch voorbeeld.”

„In Nederland is de schade voor de sector al opgelopen tot 75 of mogelijk 85 miljoen euro volgens landbouweconomen van Wageningen. De indirecte financiële schade in de keten daarbovenop is nog veel groter. De Nederlandse autoriteiten moeten hun verantwoordelijkheid nemen.”

Nationale en Europese steunmogelijkheden
Eurocommissaris Phil Hogan moet daarom met minister Schouten en het kabinet ook in Nederland aan een regeling gaan werken. Naast steun uit de nationale begroting moet daarbij ook nogmaals goed naar Europese steunmogelijkheden gekeken worden, want de nood is enorm, vindt Schreijer. “Het overeind houden van gezonde bedrijven is van belang voor de Nederlandse economie, maar ook voor de slagvaardige, maar zeer kostbare vernietiging van fipronilresten in stallen en mest. Dat moet milieuvriendelijk en kostenefficiënt gebeuren, maar plaatst pluimveehouders al maanden voor enorme extra financiële lasten. Bovendien hangt de dreiging van vogelgriep opnieuw als zwaard van Damocles boven de sector.

Lees hier de schriftelijke vragen.

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal