Pluimveeweb: Tweede Kamer stemt tegen schadevergoeding voor fipronil

20-12-2017

Een motie van de SGP om schadevergoeding toe te kennen aan pluimveehouders die geraakt zijn door de fipronil-affaire is dinsdag 19 december door de Tweede Kamer afgewezen.

Enkel SGP, PVV, FvD, 50Plus en Denk steunden de motie, de overige partijen stemden tegen. Daarmee lijkt een schadevergoeding door de overheid uit het zicht verdwenen; minister Schouten had eerder al gezegd dat ze geen geld voor schadevergoeding wil uittrekken.

Tot de tegenstemmers horen ook regeringspartijen CDA en ChristenUnie. Dat is opmerkelijk omdat hun woordvoerders Jaco Geurts en Carla Dik-Faber bij het debat over fipronil, op 24 augustus, de toenmalige regering hadden gevraagd de getroffen boeren financieel te ondersteunen. Beiden verwezen hierbij naar België, dat dit wel heeft gedaan.

„Het financiële risico van deze crisis ligt wel erg eenzijdig bij de pluimveehouderij”, stelde Geurts toen. Dik-Faber meldde: „Ik denk dat de pluimveehouders de grootste verliezers zijn. De rekening ligt zwaar aan hun kant.” Geurts en Dik-Faber waren vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.

Tekst:Wim van Gruisen

 
 

Inloggen op de ledenportal