Pluimveeweb: Activisten breken in en maken beelden van leghennen

20-12-2017

Activisten van actiegroep Ongehoord braken onlangs ’s nachts in leghennenstallen in en maakten videobeelden.

De activisten van de website ongehoord.info filmden ‘s nachts stiekem op negen leghennenbedrijven. Het gaat onder meer om een  Rondeelstal, een biologisch leghennenbedrijf en stallen met scharrelkippen van LTO-voormannen Eric Hubers en Hugo Bens.

Bij een Rondeel-stal in Barneveld filmden de dierenrechtenactivisten een groep kaalgepikte kippen. Op alle bedrijven lagen volgens hen dode leghennen, soms in staat van ontbinding, tussen hun levende soortgenoten. Op een bedrijf met kooikippen in Limburg nam het aantal dode dieren volgens de actiegroep ‘lugubere proporties aan’. „Ons onderzoeksteam vond een stapel van honderden dode kippen op de grond van de stal”, zegt Johan Boonstra, voorzitter van Ongehoord tegen dagblad De Gelderlander. „Ook in een Beter Leven stal in Oirschot troffen ze een kruiwagen vol dode dieren aan.”

Kadavers uit tonnen halen
Leghennenhouders voelen zich zwaar gekrenkt door de beelden, die volgens hen geen eerlijk beeld geven van de situatie in stallen. Met de montage is gemanipuleerd, zegt leghennenhouder Hugo Bens uit Haps tegen de Gelderlander. „Ik herken mijn kippen er niet in. Die activisten gaan op zoek naar de enkele kip die er slecht uitziet en deinzen er niet voor terug om kadavers uit tonnen te halen en die op de stalvloer te leggen. Ik heb niks te verbergen. Iedereen is welkom om in mijn stal te komen kijken, zelfs dierenrechtenactivisten. Al kan dat op dit moment helaas niet vanwege vogelgriep.”

Vanwege de uitbraak van die besmettelijke ziekte geldt momenteel een bezoekverbod in stallen. Om die reden zijn de leghennenhouders extra verontwaardigd dat de activisten stiekem hun stallen zijn binnengegaan. „Met grote risico’s voor de gezondheid van de kippen en mijn bedrijf. Dit is crimineel gedrag”, zegt Hubers tegen de Gelderlander.

#kiplekker actie 
Ook op Twitter reageren leghennenhouders op het artikel dat woensdag 20 december in het Algemeen Dagblad en in diverse regionale dagbladen te lezen was. „De (oude) kip op de eerste foto is duidelijk geschrokken en heeft een windei gelegd. Foto midden: kippen slapen niet op de grond; ook geschrokken, opgejaagd? Foto onder: dode kippen misschien uit kadaverton gekiept? #stemmingmakerij of #realiteit?”, schrijft leghennenhouder Léon Jansen op Twitter. 

Caroline van der Plas, oprichter van @Boerburgertweet reageert verbolgen op Twitter. „@AnnemiekevD, je hebt je weer mooi voor het karretje laten spannen van deze criminele bende. Hun werkwijze is alom bekend. Dode kippen uit een ton halen. Neerleggen en filmen maar. Waar was @ADnl toen al die kippenboeren op @Boerburgertweet hun bedrijf lieten zien?”, schrijft ze. „BrandpuntTV maakt er zelfs een reportage van. Dat kadavers uit tonnen worden gehaald”, reageert Rudie Freriks op Twitter.

Van der Plas startte vanmorgen direct met een tegenactie. „Ik stel voor dat alle pluimveehouders vandaag massaal een selfie met hun kip(pen) op Twitter en Facebook e.a. zetten. Met de hashtag #kiplekker. Laat NL zien dat jullie kippen zich #kiplekker voelen! #MetjeOngehoord”, schreef ze op Twitter. Meerdere pluimveehouders gaven inmiddels gehoor aan die oproep en plaatsten een selfie met kippen op Twitter. 

Tekst:Tom Schotman & De Gelderlander

 
 

Inloggen op de ledenportal