Pluimveeweb: Meest gelezen items: december 2017

02-01-2018

In het begin van het nieuwe jaar is het tijd om terug te kijken. Wat heeft er het afgelopen jaar gespeeld, waar waren we druk mee, of geïnteresseerd in. Op Pluimveeweb.nl blikken we terug door de vijf meest gelezen items per maand op een rij te zetten.

1. Storteboom: ‘Miljoen schade door oneerlijk toezicht NVWA’
Bijna één miljoen euro schade hebben vleeskuikenhouders die leveren aan 2 Sisters Storteboom dit jaar door oneerlijk toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Dat stelt de slachterij die een rechtszaak heeft aangespannen tegen de Staat, in dit geval de voedselautoriteit. De NVWA bestrijdt de aantijgingen.

2. Activisten breken in en maken beelden van leghennen
Activisten van actiegroep Ongehoord braken onlangs ’s nachts in leghennenstallen in en maakten videobeelden.

3. Saldo conceptkip 10 tot 15 euro per m2 lager dan regulier
Vleeskuikenhouders verdienen met reguliere vleeskuikens meer dan met conceptkuikens. Het saldo per vierkante meter van Goed Nest Kip (GNK) van Plukon en Nieuwe Standaard Kip (NSK) van 2 Sisters Storteboom ligt sinds november vorig jaar circa 10 tot 15 euro lager dan van reguliere vleeskuikens.

4. Vogelgriep op eendenbedrijf in Biddinghuizen
Een eendenbedrijf bij Biddinghuizen wordt vandaag geruimd vanwege vogelgriep van het type H5. Het gaat vermoedelijk om de hoogpathogene variant. Dat maakte het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vrijdag 8 december bekend.

5. iPad vleeskuikenhouder in Oost-Duitsland
Joost en zijn vrouw Esther Westerbeek houden – op 700 kilometer van hun huis in het Drentse Wijster – 410.000 vleeskuikens in Oost-Duitsland. Achter zijn iPad bekijkt Westerbeek meerdere keren per dag de verdeling en de voer- en wateropname van de kuikens. „Door beslissingen te nemen op basis van data in plaats van gevoel hebben we ons bedrijf sinds de start in 2013 weten te ontwikkelen”, zegt Westerbeek die zichzelf een iPad vleeskuikenhouder noemt.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal