Pluimveeweb: 'Fijn gezicht die eerste vracht eieren weg te zien rijden'

08-01-2018

„Het is een heel fijn gezicht om de eerste vracht eieren weg te zien rijden. Twaalf pallets vol. De laatste keer dat er een vracht eieren op die manier werd opgehaald was 20 juli”, zegt een opgeluchte Mariska Oving.

Het leghennenbedrijf van haar en haar man Bert werd afgelopen week fipronil-vrij verklaard, schrijft RTV Drenthe. Het bedrijf uit het Drentse Odoornerveen was een van de vele pluimveebedrijven die in juli getroffen bleken door de fipronil-besmetting. Oving had zijn twee kippenstallen in april tegen bloedluizen laten behandelen door Chickfriend.

Het bedrijf van Oving ging in juli op slot en in augustus kwam het bericht dat ook bij de Ovings fipronil in de eieren zat. Een half miljoen eieren werden vernietigd en 60.000 kippen werden afgevoerd.

Het giftige middel kregen de Ovings de maanden erna nauwelijks uit de stal. Na vele schoonmaakbeurten lieten ze toch eind november 30.000 nieuwe legkippen terugkeren in een van de twee stallen, ook al waren ze nog altijd niet fipronilvrij. Vorige week werd hun bedrijf, tot grote opluchting van Bert en Mariska Ovring, door de NVWA fipronil-vrij verklaard.

Tekst:Tom Schotman & RTV Drenthe

 
 

Inloggen op de ledenportal