Boerderij: ‘Verschillen tot halve euro per 100 eieren’

08-01-2018
Prijsverschillen tot een halve euro per 100 eieren kom je wel tegen.

Dat zegt Fred de Jongh, secretaris van vereniging iSTEP (Informatiesysteem Transparante EierPrijzen). iStep is een prijsinformatiesysteem voor legpluimveehouders waarmee zij kunnen zien of ze een marktconforme eierprijs beuren.

‘Je ziet grote opbrengstverschillen tussen legpluimveehouders op vergelijkbare afzetmarkten’

Fipronil-affaire

Het vergelijken van de opbrengstprijs blijft om meerdere redenen belangrijk, betoogt De Jongh: “Door de naweeën van de fipronil-affaire blijven eieren gevraagd. Er zitten nog stallen op slot en niet alle bedrijven draaien met volle bezetting. In deze situatie zie je grote opbrengstverschillen ontstaan tussen legpluimveehouders op vergelijkbare afzetmarkten. Dit wordt versterkt, omdat niet iedere legpluimveehouder vrij is om nieuwe prijsafspraken te maken.”

Vertrouwensband

De Jongh wijst ook op het belang van continue prijsvergelijking. Op een gegeven moment ontstaat een vertrouwensband tussen boer en eierhandelaar, vertelt hij. Dan wordt door de pluimveehouder nogal eens vergeten naar de laatste cent te kijken. De Jongh: “Dat is wel 35 cent opbrengstderving per hen.”

Aan een voorspelling van de eierprijs waagt De Jongh zich niet aan. Desondanks staan de signalen op groen voor eierproducenten. Op Twitter liet iSTEP onlangs weten dat ‘de verwachting voor de eierprijs in de eerste helft van 2018 goed is’.

 

Nieuwe leden

Het aantal leden van de vereniging iStep schommelt tussen de 150 en 160 legpluimveehouders. Volgens De Jongh melden zich nieuwe leden aan, maar stoppen leden ook met hun bedrijf of gaan ze in de vermeerdering. Niettemin blijven nieuwe leden welkom, betoogt hij.

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal