Pluimveeweb: Turkije exporteert eieren naar de EU

15-01-2018

Voor het eerst sinds 2012 heeft Turkije weer eieren naar een aantal Europese landen geëxporteerd. Het gaat om gepasteuriseerde eiproducten voor de koek- en banketindustrie.

Dat schrijft de pro-regeringsgezinde Turkse krant Daily Sabah. De fipronilcrisis leidde tot schaarste aan eieren en hoge eierprijzen. Turkse eieren bleken wel aan de vraag van koek- en gebakproducenten in met name Griekenland, Spanje en Roemenië te kunnen voldoen, meldt Foodlog.

De Turkse eierexport nam vorig jaar met 30 procent toe; het land produceerde in 2017 19,5 miljard eieren, meldt Foodlog. Ter vergelijk: Nederland produceert jaarlijks zo’n 11 miljard eieren, waarvan we circa 70 procent (geldwaarde) exporteren; we importeren ongeveer evenveel eieren als we exporteren ter verwerking in onder meer koekjes, mayonaise, ijs en pasta.

Tekort aan eieren

De fipronilcrisis, die in de zomer van vorig jaar begon, breidde zich uit naar meer dan 40 landen. Nog altijd zijn bedrijven geblokkeerd omdat er nog te veel fipronil in hun stallen of eieren aangetroffen wordt.

Het tekort aan eieren en eiproducten zorgt voor hoge eierprijzen. De importen moeten die weer terugdringen, zodat de extra marge die van fipronilvrij leghenennhouders weer verdampt. Ook bij de later dit jaar te verwachten normalisering van de productie in Nederland, zal de weg die Turkse eieren nu naar de EU vinden wellicht tot wat extra druk op de doorgaans smalle boerenmarges leiden, schrijft Foodlog.

Tekst:Tom Schotman & Foodlog

 
 

Inloggen op de ledenportal