Pluimveeweb: Eierhandelaren breken eenzijdig contract open

13-01-2018

De eierhandelaren hebben gezamenlijk besloten om eenzijdig de uitbetalingsprijs voor verrijkte kooi-eieren te verlagen. Een groot aantal legpluimveehouders ontvingen een mail met daarin de aanpassingen voor prijsverlaging vanaf 1 januari 2018.

De handelaren geven als reden dat de NOP notering voor kooi-eieren nu te hoog is. Vanaf september 2017 is de NOP notering extreem gestegen doordat er in de hele EU een tekort aan eieren was door de fipronilaffaire. Zij geven aan dat het onbegrijpelijk is dat de NOP-notering al weken lang minimaal  € 0,20 boven de dagprijs ligt.

Hoge Franse notering
De hoge NOP richtprijs voor kooi-eieren is het gevolg van de hoge Franse Rungis Kooi notering. In Frankijk was door de fipronilaffaire een groot tekort aan kooi-waardoor die notering steeg.

Anevei heeft de NOP prijscommissie om aanpassing gevraagd en geeft aan dat zij de notering niet meer opgeven. Jan Willem Lagerweij: „We hebben Anevei de vraag voorgelegd wat er intern, anders dan de marktontwikkeling, veranderd is in de Rungis Kooi notering. Daarop hebben we geen antwoord gekregen. Andersom is ten tijde van de lage Rungis notering de NOP richtprijs ook niet aangepast.”

NOP richtprijs
De NOP richtprijs is vastgesteld volgens een bepaalde structuur en formule met een ingebouwde veiligheid dat de gegevens niet gemanipuleerd kunnen worden. „We hebben als prijzencommissie niet anders gehandeld dan voorheen en kunnen niet zomaar het systeem aanpassen. Wij noteren een prijs en de pluimveehouders moeten daarop kunnen vertrouwen dat die volgens de afgesproken richtlijnen is vastgesteld”, aldus Jan Willen Lagerweij, voorzitter NOP prijzencommissie. Een deel van de richtprijs komt uit de meldingen van Anevei. Als de Europese markt even anders is dan gewenst is het niet wenselijk om de notering aan te passen. Een eierhandelaar kan eventuele prijsaanpassingen natuurlijk zelf bespreken met pluimveehouders en een contract aanbieden.

Lagerweij vergelijkt de NOP richtprijs scharrel 2.0: „De formulering is aangepast en daarom hebben we een jaar lang de oude en nieuwe prijs genoteerd zodat pluimveehouders kon zien wat er gebeurde.”

Legpluimveehouders met kolonie eieren betreuren deze manier van zaken doen. Eigen afzet in het buitenland is een optie maar een betere samenwerking met de eierhandelaren met eerlijke verdeling van winst en verlies heeft de voorkeur.

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal