Pluimveeweb: iStep ontzorgt legpluimveehouder

12-01-2018

iStep gaat legpluimveehouders verder ontzorgen. Pluimveehouders kunnen voortaan hun overeenkomst of factuur appen of mailen om de eierprijzen actuele en transparant te houden. Nu constateert de vereniging prijsverschillen van wel 5 cent per ei.

„Een van de grootste ambities van iStep is het ontzorgen van de legpluimveehouder. Door lid te zijn van iStep heeft de legpluimveehouder inzage in de actuele eierprijzen en marktverwachtingen”,  zegt Leo Driessen, voorzitter iStep, het Informatiesysteem transparante eierprijzen.

App of mail transactie
De vereniging heeft nog meerdere plannen om de toegankelijkheid en het invulgemak van het informatiesysteem te verbeteren. De eerste stap is de mogelijkheid om de transactie te melden via app of mail. „Hoe sneller het systeem gevuld wordt, hoe actueler de informatie waarmee pluimveehouders kunnen werken. In de praktijk blijft het vullen van het systeem wel eens liggen omdat er langdurige afspraken zijn gemaakt of het inloggen via pc vertraagt”, zegt de voorzitter. De vereniging wil de legpluimveehouder hiermee ontzorgen.

Prijsverschillen  zichtbaar
De eierprijzen zijn door de fipronilaffaire opgedreven. Nog niet alle stallen zijn herbevolkt. iStep ziet grote prijsverschillen, afhankelijk van de reeds gemaakte afspraken tot produceren voor de marktprijs. Als gevolg van de fipronil bestaan er op dit moment gigantische verschillen tussen vaste afspraken en uitbetaling op basis van NOP die wel oplopen tot 5 cent per ei.

Los van het fipronileffect laat het systeem echter ook al de nodige verschillen in opbrengstprijs zien. Voor een zelfde houderijsysteem kan de opbrengstprijs oplopen tot meer dan een 0,5 cent per ei. „We verwachten dat de eierprijzen zeker tot Pasen op een goed niveau blijven. Tot het derde kwartaal zijn er 2 tot 4 procent minder leggende hennen in Nederland. We vangen wel eens geluiden uit de markt dat legpluimveehouders nog nooit zoveel voor hun eieren hebben ontvangen. Is dat een referentie? Volgens mij niet; als je lid bent van iStep kun je zien hoe jouw eierprijs ten opzichte van anderen is”, licht Leo Driessen toe.

Meer inzicht
De vereniging heeft de ambitie om in 2018 het marktinformatiesysteem verder uit te bouwen en de toegankelijkheid en invulgemak te verbeteren. Het marktinformatiesysteem is in 2016 gelanceerd. Hiermee krijgen deelnemende leghennenhouders meer inzicht in het aantal hennen en de gemiddelde leeftijd en daarmee  het aanbod van eieren per houderijsysteem van de iStep-leden.

„Een forum om de actualiteiten sneller uit te kunnen wisselen is ook een van de opties”, aldus de voorzitter. Ruim 150 legpluimveehouders met ruim een derde van het aantal leghennen in Nederland, zijn lid van iStep. „Nieuwe leden zijn welkom. Immers hoe meer informatie, hoe betrouwbaarder het informatiesysteem”, aldus Leo Driessen.
 

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal