Pluimveeweb: Minder worminfecties als kippen uitloop veel en verspreid gebruiken

23-01-2018

„In de uitloop hebben leghennen weliswaar contact met parasieteneitjes, maar worminfecties zijn minder als de kippen de uitloop veel en goed verspreid gebruiken.”

Dat blijkt uit eerdere onderzoeken, zegt Monique Bestman, onderzoeker diergezondheid & dierenwelzijn van het Louis Bolk Instituut. „De resultaten van eerdere onderzoeken naar welzijn en gezondheid in relatie tot  uitloopgebruik door leghennen laten zien dat de uitloop kan bijdragen aan welzijn en gezondheid”, vertelt Bestman. 

Dergelijke resultaten vormen de uitgangspunten voor nieuw onderzoek in zeven Europese landen, genaamd FreeBirds. „Minder kippen uit een koppel zijn besmet met wormen als ze vroeger op de dag naar buiten gaan. Dat blijkt uit onderzoek op ruim 100 biologische bedrijven in acht Europese landen. Uit ander onderzoek bleek dat minder kippen uit een koppel een worminfectie hebben als een hoger percentage kippen uit dat koppel buiten komt. Mogelijk zijn buiten de wormeitjes meer verspreid dan binnen  in de stal. Dus als de kippen veel buiten komen, lopen ze wellicht minder kans op besmetting dan wanneer ze veel binnen zijn”, vertelt Bestman. 

Onderzoek naar wormeitjes in de uitloop
In Nederland doet het Louis Bolk Instituut vanaf 1 april samen met Wageningen UR en WUR-Livestock Research in het kader van FreeBirds onderzoek naar allerlei aspecten aan dierenwelzijn en gezondheid in relatie tot de uitloop. Het Louis Bolk Instituut en WUR-Livestock Research kijken naar wormeitjes in de bodem van de uitloop.

„Hoe en wat heeft invloed op het aantal wormeitjes in de bodem van de uitloop? Aanwezigheid van beplanting? Grondbewerking? In theorie zou zonlicht een ontsmettende werking hebben op allerlei ziekteverwekkers. Maar welke invloed heeft zonlicht op het aantal wormeitjes in de bodem?”, vraagt Bestman zich af.

De Nederlandse onderzoekers uit het project doen hun onderzoek op meerdere Nederlandse biologische leghennenbedrijven en op het Vlaamse onderzoeksinstituut ILVO. Het onderzoek duurt drie jaar. „In april 2020 hopen we de resultaten te kunnen presenteren”, zegt Bestman.  

Onderzoek naar opfokomstandigheden en diergezondheid
Ook onderdeel van FreeBirds is dat op het proefbedrijf van het ILVO in Vlaanderen naar de opfokomstandigheden gekeken wordt. Er wordt gekeken of schuilmogelijkheden in de opfokstal, die een vergelijkbaar veilig gevoel zouden moeten bieden als een moederkloek, leiden tot minder angst bij jonge hennen. 

Het idee is dat als jonge hennen minder bang zijn, ze later beter naar buiten gaan. Op datzelfde proefbedrijf wordt gekeken naar welzijn en gezondheid in relatie tot uitloopgebruik van individueel gemerkte en gezenderde kippen. Is een kip gezonder en productiever als zij vaker naar buiten gaat? En  minder angstig? Wat dragen beplanting en afdakjes in de uitloop daar aan bij? 

Positief effect op verenkleed
„Eerder onderzoek wees uit dat uitloopgebruik een positief effect heeft op verenkleed, pootgezondheid en borstbeenbreuken”, vertelt Bestman. Ook kan in de uitloop ophoping van mineralen plaats vinden. In Italië wordt gekeken of met een goede inrichting de mineralen beter verdeeld worden. „Hoe meer de kippen zich over de uitloop verspreiden, hoe beter de mineralen verspreid worden”, zegt Bestman.

„Raskeuze is ook onderwerp in het nieuw te starten Europese onderzoek. Zo wordt in Denemarken en Polen gekeken in hoeverre rassen verschillen als het gaat om uitloopgebruik”, vertelt Bestman. 

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal