Pluimveeweb: Zorgen over afvoer fipronilmest tijdens sluiting BMC Moerdijk

24-01-2018

Minister Schouten ziet problemen opdoemen met de afvoer van met fipronil verontreinigde pluimveemest wanneer BMC Moerdijk tijdelijk vier weken voor onderhoud dicht zit.

Minister Schouten ziet problemen opdoemen met de afvoer van met fipronil verontreinigde pluimveemest wanneer BMC Moerdijk tijdelijk vier weken voor onderhoud dicht zit. Dat zei ze woensdagmorgen 24 januari tijdens een Kamerdebat.

De centrale sluit halverwege mei voor vier weken voor onderhoud. Dat zal de afvoer van fipronilmest moeilijker maken, vertelde minister Schouten na vragen van Jaco Geurts (CDA) en Barry Madlener (PVV). Het ministerie probeert binnen de wettelijke kaders oplossingen te vinden.

Mest die onder de MRL-norm zit kan worden afgevoerd via de reguliere route, stelt Schouten. Daarnaast zijn Avined en de NVWA een protocol overeengekomen, waarmee bedrijfseigen mest mag worden gehomogeniseerd. De ervaringen daarmee zijn positief, meldde de minister. Verder kijkt het ministerie naar mogelijkheden voor tussenopslag.

Schadevergoeding voor Belgische pluimveehouders 
Minister Schouten ging ook nog in op de kamervragen die Geurts en Carla Dik-Faber (CU) nog voor de kerst hadden gesteld vanwege de schadevergoeding die Belgische pluimveehouders krijgen, als zij zijn getroffen door de fipronil-affaire. De minister had die vragen niet binnen de gebruikelijke termijn beantwoord. Dat komt, vertelt ze, omdat het ministerie de informatie niet had gekregen. Uit België kreeg ze niet te horen op welke grond het land schadevergoeding had uitgekeerd, en de Europese Commissie vond dat het aan de lidstaat, België dus, zelf was om hier inlichtingen over te geven.

Maar afgelopen week heeft het ministerie die informatie wel gekregen, en de ambtenaren daar zijn nu druk bezig om de vragen van Geurts en Dik-Faber te beantwoorden.

Tekst:Wim van Gruisen

 
 

Inloggen op de ledenportal