Pluimveeweb: Prijsvorming witte verrijkte kooi eieren weer normaal in Belgiƫ

24-01-2018

Deze week is er weer een normale prijsnotering voor producenten voor de (witte) verrijkte kooi eieren in België. De eierhandel was deze week, in tegenstelling tot vorige week, wel bereid om tot een akkoord te komen in de prijzencommissie.

Vorige week wensten Belgische eierenhandelaren dat de zeer lage Duitse industrieprijsnotering van WeserEms zou gehanteerd worden, meldt het Vlaamse Pluimvee woensdag 24 januari in haar wekelijkse nieuwsbrief. „Dat de producenten dit vorige week niet aanvaard hebben, is vanzelfsprekend want spelregels en afspraken verander je niet zomaar als het je goed uitkomt”, schrijft Pluimvee.   
 
„De prijzencommissie in Kruishoutem richt zich op de Nederlandse NOP-notering en naast de Duitse WeserEms eveneens op de Franse Rungisprijs. Het is niet omdat er prijsdruk is, vooral door dumping van Poolse eieren voor de industrie (al dan niet besmet met Salmonella?), dat de spelregels eenzijdig veranderd kunnen worden. We dringen er bij onze leden dan ook op aan om de producentenprijs die vorige week genoteerd werd te doen uitbetalen en niet toe te geven aan de lage prijszetting van de handel”, adviseert Pluimvee aan Belgische leghennenhouders.

Meerdere eierhandelaren betalen leghennenhouders sinds 1 januari van dit jaar niet langer uit op basis van de NOP-richtprijs voor kooi-eieren, maar op basis van de lagere Weser Ems-notering voor industrie-eieren omdat ze de NOP-richtprijs geen goede afspiegeling van de markt meer vinden.

Tekst:Tom Schotman & Pluimvee

 
 

Inloggen op de ledenportal