Boerderij: Eierprijzen blijven goed op niveau

02-02-2018

De prijsdaling bij kooi-eieren is wat groter dan verwacht.

Toch geeft het een juist beeld van de markt. Kooi-eieren zijn internationaal naar verluidt ruim genoeg voorhanden en het blijkt wat lastig een afnemer te vinden. Bij scharreleieren is het net zo. Tenminste bij de eieren die ‘over’ zijn en niet over certificering beschikken. De prijzen die voor scharreleieren met de juiste certificaten worden betaald, zijn en blijven goed op niveau. Vraag en aanbod zijn over het algemeen aardig in evenwicht. Wel neemt de vraag naar het einde van de week wat af.

NOP-noteringen lager
Bij de verschillende NOP-noteringen zien we enkel minnetjes. Bij kooi-eieren was de prijsdaling dus het grootst. Voor 100 eieren van 62/63 gram zakte de NOP-richtprijs met 56 cent naar € 5,96. De prijzen voor witte en bruine scharreleieren in deze gewichtsklasse gingen met 5 cent omlaag. Voor 100 witte scharreleieren staat de NOP2.0-richtprijs nu op € 10,63 en die voor bruine scharreleieren op € 10,68.

Klein aanbod eieren KAT-certificering
Het verschil in prijs tussen kooi- en scharreleieren wordt ondertussen erg groot. Daar waar bij een kiloprijs normaal 1 cent tussen de noteringen zit, loopt dit op tot meer dan 4 cent. Dit wordt mede veroorzaakt door het kleine aantal eieren met KAT-certificering. De prijzen voor deze eieren zijn door het geringe aanbod erg hoog en wegen mee in de berekening van de notering voor scharreleieren.

Prognose: redelijk stabiel.

 
 

Inloggen op de ledenportal