Boerderij: Stabilisering bij alle eierprijzen

09-02-2018

De afzet van eieren loopt goed. Hoewel er meer productie beschikbaar komt, blijven de prijzen op hoog niveau.

De grotere productie zorgt ervoor dat inmiddels weer wat voorraden ontstaan. Wel blijft het zo dat voor de echt goede prijzen de eieren zeker moeten beschikken over KAT- en Vlog-certificaten. Bij het ontbreken van een of meer certificaten of als de snavel gekapt is, ligt de prijs flink lager.

Berekening NOP-richtprijs aangepast
Voor de NOP-richtprijs van kooi-eieren heeft LTO/NOP de berekening aangepast. Dit omdat al een aantal weken de opgaves door Anevei (A-not) ontbraken. De kooirichtprijs kent nu als input de Franse Rungis, de Duitse Weser Ems Haltungsform 3 en de Weser Ems Verarbeitung. Die laatste neemt vooreerst tijdelijk de plaats in van de A-not opgaves. Maar als goede opgaves vanuit Anevei uitblijven, zou maar zo van een permanente aanpassing sprake kunnen zijn.

Prijzen blijven op niveau
De NOP-richtprijs voor 100 kooi-eieren van 62/63 gram staat nu op € 5,92. Dit is 4 cent lager dan de vorige notering. Bij scharreleieren is de NOP2.0-richtprijs voor bruine eieren eveneens met 4 cent gezakt. Deze notering staat nu op € 10,64. De prijs voor witte scharreleieren kwam na een prijsstijging van 1 cent ook op € 10,64. Hoewel er carnaval gevierd wordt, lijken de prijzen hun niveau zeker nog een week vast te houden. En waarschijnlijk nog wel langer dan dat.

Prognose: stabiel.

 
 

Inloggen op de ledenportal