Pluimveeweb: Vogelgriep op vermeerderingsbedrijf in Oldekerk

26-02-2018

In het Groningse Oldekerk is op zondag 25 februari 2018 op een bedrijf met 36.000 vleeskuikenouderdieren vogelgriep van het type H5 vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep.

Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 36.000 vleeskuikenouderdieren. In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf liggen geen andere bedrijven. De ruimingen worden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Rondom het bedrijf is een BT-gebied van 10 km ingesteld met vervoersbeperking. In het 3 km. gebied bevinden zich 2 andere pluimveebedrijven die zo spoedig mogelijk zullen worden gescreend op AI.

Slachterij Storteboom Kornhorn

In het 10 kilomtergebeid bevindt zich ook de slachterij van 2Stisters-Storteboom Kornhorn. Met het instellen van de maatregelen mag de slachterij niet kan slachten. „Hopelijk kan deze slachterij na een negatieve uitslag van de screening met een corridor weer opgestart worden”, schrijft Avined in een update.

„Mede gezien het bedrijfstype dat nu getroffen is maakt deze besmetting pijnlijk duidelijk dat het risico op vogelgriep nog steeds aanwezig is. Het virus kan gemakkelijk de stal binnen worden gesleept, ook al zijn er maatregelen genomen. Desalniettemin is het zorgvuldig toepassen van hygiënemaatregelen de enige methode om besmetting daadwerkelijk te voorkomen. Wij roepen daarom alle sectorgenoten in de sector op om waakzaam te blijven op verschijnselen en alle noodzakelijke hygiënemaatregelen in acht te nemen. De hygiënescan helpt hierbij en op onze site staat een pagina met handige tips. Zoals bekend zijn de protocollen voor de bezoekersregeling en ophokplicht nog steeds van kracht”, meldt Avined.

Tekst:Tom Schotman & Avined

 
 

Inloggen op de ledenportal