Pluimveeweb: Meer dan één Britse boer per week pleegt zelfmoord

25-02-2018

Niet alleen Nederlandse veehouders lijden veel onder depressie. In Groot-Brittannië is geschokt gereageerd nu blijkt dat elke week één boer zelfmoord pleegt. De belangrijkste doodsoorzaak voor boeren tussen 20 en 34 jaar is zelfs zelfmoord. De Britse hulporganisatie voor boeren The Farm Safety Foundation roept de landbouwsector op om beter voor zichzelf en elkaar te gaan zorgen, zowel geestelijk als fysiek.

Slechte mentale gezondheid is momenteel het grootste gezondheidsonderwerp in de Britse landbouw. Een op de vier mensen is gediagnosticeerd met een psychische aandoening en in de landbouw blijven psychische problemen, zoals depressie, een grote zorg (inclusief depressie)

The Farm Safety Foundation heeft daarom het initiatief gelanceerd om het bewustzijn van de geestelijke gezondheid onder de boerengemeenschap te vergroten. „Hoewel Britse boeren bekend staan ??om de aandacht die ze geven aan hun vee, gewassen en machines, lijkt het erop dat ze niet zo’n goede staat van dienst hebben als het gaat om het zorgen voor zichzelf en hun eigen welzijn”, laat de organisatie weten.

Depressies

Depressie in de landbouw komt de laatste jaren steeds meer voor en de zelfmoordcijfers bij boeren behoren tot de hoogste in elke beroepsgroep. Het risico op zelfmoord was ook groter bij diegenen die in een specifieke rol in de landbouw werkten het fokken of mesten van dieren; bijna tweemaal hoger dan het Britse nationale gemiddelde.

In een sector met het slechtste veiligheidsrecord van alle beroepsgroepen is stress vaak een sleutelfactor in veel van de ongevallen, verwondingen en ziektes die plaatsvinden op boerderijen. Stress is iets waar veel boeren mee te maken hebben en levert een belangrijke bijdrage aan psychische problemen. Het kan uit vele bronnen komen, zoals financiële druk als gevolg van marktfluctuaties, veeziekten of slechte oogsten, maar ook zorgen over Brexit, politiek beleid en wetgeving kunnen ook hun tol eisen.

Conservatief en stigmatiserend

De situatie wordt volgens The Farm Safety Foundation verergerd door het feit dat de landbouw nog steeds een ??aangeboren conservatieve cultuur heeft, waarin sommigen ervaren dat er een stigma verbonden is aan de geestelijke gezondheid. Dit kan de bereidheid van mensen om over de kwestie te praten, belemmeren en om hulp voor zichzelf te zoeken.

De Mind Your Head’ campagne van de Farm Safety Foundation (in samenwerking met tal van andere landbouworganisaties) is bedoeld om boeren en boerengezinnen aan te moedigen om zichzelf niet te verwaarlozen, maar om zichzelf voorop te stellen, ‘open te stellen’ en hulp en advies te krijgen over alle zorgen die zij hebben. „De eerste stap om het mentale welzijn te verbeteren, kan net zo eenvoudig zijn als praten met iemand”, aldus de hulporganisatie.

Tekst:Reinout Burgers

 
 

Inloggen op de ledenportal