Boerderij: Vogelgriep op pluimveebedrijf in Groningen

26-02-2018
In het Groningse Oldekerk is zondag 25 februari vogelgriep vastgesteld.

Het gaat om een hoogpathogene variant van het type H5, meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Daarop duiden de klinische verschijnselen. De NVWA zorgt ervoor dat het bedrijf wordt geruimd. Het gaat om een boerderij met 36.000 vleeskuikenouderdierendieren.

Pluimveeslachterij van 2 Sisters Storteboom

In een gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf liggen nog twee pluimveebedrijven. Deze worden gescreend op AI. In een 10 kilometer-gebied rondom het besmette bedrijf zijn geen andere bedrijven met pluimvee. Wel ligt daarin een pluimveeslachterij van 2 Sisters Storteboom. Die mag wegens de ingestelde maatregelen niet slachten. Bij een negatieve uitslag van de screening van de 2 pluimveebedrijven in het 3 km-gebied kan een corridor worden ingesteld zodat de slachterij weer kan opstarten.

Vervoersverbod

Minister Schouten van Landbouw heeft een vervoersverbod afgekondigd voor pluimvee, eieren, mest en gebruikt strooisel in een gebied van 10 kilometer rond het besmette bedrijf. De landelijke ophokplicht is en blijft gehandhaafd.

Branche-organisatie Avined roept op om waakzaam te blijven op verschijnselen van vogelgriep en alle noodzakelijks maatregelen in acht te nemen.

Later vandaag meer over de vogelgriepuitbraak in Groningen.

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal