Pluimveeweb: 'Praten graag met LNV over oplossing fipronilmest'

28-02-2018

„De pluimveesector gaat graag met minister Schouten van LNV in gesprek over oplossingen voor fipronilmest. Met de huidige oplossingen zijn we er nog niet. Daarom zijn we blij dat Schouten met de sector in gesprek wil om te komen tot andere oplossingen, zoals het verwerken van fipronilmest bij een mestverwerker tot een exportwaardig product.”

Daarmee reageert Hugo Bens van LTO/NOP op de Kamerbrief van Schouten, waarin de minister aangeeft met de sector in gesprek te willen over oplossingen voor fipronilmest. Hugo Bens van LTO/NOP wil dat er een centrale plek komt bij een mestverwerker om de ruim 11.000 ton fipronilmest op te slaan. „Er zijn meerdere mestverwerkers die apparatuur hebben om mest te mengen tot een exportwaardig product. Ook kunnen ze dan makkelijker aan schone mest komen zodat op één punt de kippenmest kan worden gemengd”, legt Bens uit. Regelgeving staat dat momenteel nog in de weg.

Momenteel mag een pluimveehouder alleen fipronilmest met schone mest van zijn eigen bedrijf mengen. „Er zijn pluimveehouders die 600 ton fipronil besmette mest op hun erf hebben liggen. Wanneer die al deze mest met schone mest moeten mengen duurt het maanden voordat ze al die mest af kunnen voeren. Die mest trekt ratten en ander ongedierte aan. Bovendien bestaat de kans op broei en daarmee brand. Daar moeten we zo snel mogelijk goede oplossingen voor bedenken”, vertelt Bens.

Exportwaardig product

LTO/NOP en NVP willen een protocol opstellen om voorraden van met fipronil verontreinigde pluimveemest veilig van bedrijven af te kunnen voeren naar reguliere verwerkers in het land. Schouten schrijft dat ze hier met de sector na wil kijken.

„Daarnaast wordt er geëxperimenteerd met een product dat de fipronil in de pluimveemest zou kunnen afbreken. Verder wordt er met de sector gekeken naar de mogelijkheden voor tussenopslag”, schrijft Schouten in de Kamerbrief.

De biomassacentrale in Moerdijk gaat vanaf half mei in onderhoud oor een periode van minimaal 6 weken. Mede daarom wordt gekeken naar andere oplossingen. „Van belang is dat de fipronilmest kan worden afgevoerd als exportwaardig product. Wanneer mestverwerkers de mest mengen met schone pluimveemest of andere mest. Dan kan dat”, licht Bens toe. „Wanneer het product niet exportwaardig is, moet het alsnog worden verbrand. Daar schiet de sector niets mee op.”

Lees hier de antwoorden van Schouten op de Kamervragen van Jaco Geurts.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal