Pluimveeweb: Knaagdieren spelen mogelijk rol bij verspreiding vogelgriep

05-03-2018

Watervogels zijn de bron van het vogelgriepvirus, maar knaagdieren spelen mogelijk een rol bij de verspreiding van het virus tussen de watervogels en pluimveebedrijven. Zorg dus dat muizen en ratten niet in de buurt van pluimvee kunnen komen en maak stallen ‘knaagdierproof’, adviseren onderzoekers van de Universiteit Utrecht. Dat maakte de Universiteit Utrecht onlangs bekend.

Watervogels worden vaak in verband gebracht met de wereldwijde verspreiding van het vogelgriepvirus, ook wel bekend als aviaire influenza (AI). In moderne (gesloten) pluimveestallen is direct contact tussen pluimvee en wilde vogels zeer onwaarschijnlijk, maar toch zijn er nog steeds uitbraken van vogelgriep.

Knaagdierproof maken
Hoe komt het virus dan de stal binnen? Het lijkt erop dat knaagdieren mogelijk betrokken kunnen zijn door het vogelgriepvirus de stal binnen te slepen via hun vacht, stellen Sara Burt (docent en onderzoeker bij de faculteit Diergeneeskunde) en haar collega’s. Zij adviseren dan ook om pluimveehouderijen en hun directe omgeving ‘knaagdierproof’ te maken. Hoe minder aantrekkelijk en toegankelijk die zijn voor muizen en andere knaagdieren, hoe kleiner de kans dat een muis een ziekte binnensleept.

 
 

Inloggen op de ledenportal