Boerderij: Boerenblog: ‘Fipronil ontsnapt niet aan onze aandacht’

03-03-2018

                                       

Het gegeven dat een crisis uit de aandacht is, wil nog niet zeggen dat de crisis over is.

Als ik dit schrijf ben ik op het vliegveld van de Griekse hoofstad Athene met een koffer vol leesbrillen. We zijn op weg naar Mitilini. Dit ligt op het eiland Lesbos. Mijn oudste zus woont en werkt daar als vrijwilliger bij het vluchtelingenkamp Moria. Toen ze er een aantal jaren geleden ging wonen, zag ze letterlijk de vluchtelingen uit de zee komen. Tja, wat doe je dan als je een sociaal-maatschappelijke achtergrond hebt? Helpen natuurlijk! Het hele dorp hielp mee: soep, eten, kleren alles wat nodig was.

Maar de stroom vluchtelingen hield aan. Enkelingen werden tientallen en uiteindelijk duizenden. En voor de behulpzame dorpsbewoners werden de vluchtelingen een plaag. Mijn zus heeft nu samen met haar partner een bibliotheek opgezet en dan is voor sommigen een leesbril wel handig.

In de steek gelaten

Veel mensen denken dat er nauwelijks nog vluchtelingen zijn, maar dat is helaas niet zo. Ja, er komen minder vluchtelingen naar Lesbos en, ja, er komen nauwelijks nog vluchtelingen naar Nederland. De kampen zitten daarentegen vol, mensen kunnen nergens heen en voelen zich door alles en iedereen in de steek gelaten. Het gegeven dat een crisis uit de aandacht is, wil nog niet zeggen dat de crisis over is.

Dat gevoel zie ik terug bij pluimveehouders die getroffen zijn door fipronil. Zij worstelen nog steeds dag in dag uit voor hun bestaan. Toch zijn er altijd mensen die ze belangeloos bijstaan met raad en daad, die helpen met schoonmaken, die bedrijfsadviezen geven en soms gewoon een luisterend oor en een arm om de schouder. Daar heb ik veel respect voor en dat geeft het leven kleur.

Fipronil niet uit aandacht ontsnapt

Laat duidelijk zijn dat de crisis niet uit onze aandacht is ontsnapt. Ook wij als belangenbehartigers blijven strijden voor u, lokaal en nationaal. De inzet is nog steeds groot en ongebroken, al heeft die inzet helaas niet altijd het gewenste resultaat. We blijven ons inzetten totdat het laatste bedrijf weer vrij is en de laatste mest is verwerkt.

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal