Pluimveeweb: Agrarische sector is koploper in arbeidsproductiviteit

07-03-2018

De arbeidsproductiviteit van de agrarische sector is het snelst groeiend in heel Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek dat ABN Amro uitvoerde in de afgelopen vijftien jaar.

In heel Nederland nam de arbeidsproductiviteit de afgelopen vijftien jaar sterk toe. Opvallend is dat de agrarische sector met meer dan 35 procent stijging de duidelijke koploper is. Op een tweede en derde plek komen respectievelijk de logistieksector (33 procent) en de industriebranche (29 procent). Met deze cijfers ligt Nederland qua productiviteit met 18 procent boven het gemiddelde van de landen van de Europese Unie.

Uit het onderzoek blijkt dat de Nederlandse landbouw een bovengemiddelde productiviteit laat zien, wat zijn effect heeft op de export. Door het gebruik van bijvoorbeeld melkrobots troeven Nederlandse boeren buitenlandse concurrenten af, stelt de bank. Als er gemeten wordt op basis van de geproduceerde toegevoegde waarde per gewerkt uur, scoort ook de agrarische sector het hoogst met 102 procent.

Arbeidsproductiviteit vertraagd
Toch is er sinds de crisis in 2008 een vertraging van de stijging in de arbeidsproductiviteit te zien. Deze trend is volgens ABN Amro in heel West-Europa te zien. „Dat is opvallend, want door technologische doorbraken als blockchain, robotisering, kunstmatige intelligentie en big data zou een sterke groei juist voor de hand liggen”, zegt Senior Sector Econoom Kasper Buiting van ABN Amro. „Als sectoren te weinig innovatief zijn en hierdoor inefficiënter werken, kunnen bedrijven uit andere productieve sectoren een deel van de markt in handen krijgen. Het is dus voor alle sectoren cruciaal om productief te blijven.

Tekst:Erin Veenink

 
 

Inloggen op de ledenportal