Pluimveeweb: Aantal vrouwen op landbouwbedrijf blijft stabiel

08-03-2018

Het aantal vrouwen dat werkzaam is op een bedrijf blijft sinds het jaar 2000 stabiel. Ongeveer een derde van het aantal werkzame mensen op een agrarisch bedrijf is vrouw. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek, die gepubliceerd werden op Internationale Vrouwendag.

In het jaar 2017 waren in totaal 56.000 vrouwen werkzaam in de agrarische sector. Dat is 33 procent van het totaal aantal werknemers op een agrarisch bedrijf. 8 van de 10 vrouwen zijn werkzaam binnen een familiebedrijf. Daarvan werkt meer dan de helft van de vrouwen meer dan 20 uur per week op dat bedrijf. De bloembollenteelt is de hekkensluiter, met 26 procent vrouwen in de branche.

CBS heeft ook de paard- en ponybedrijven, de glastuinbouw, boomkwekerijen, bloembollenteelt en de fruitteelt meegenomen in het onderzoek. Relatief gezien werken de meeste vrouwen in de paardensector, waar zij met 47 procent net in de minderheid zijn ten opzichte van het aantal mannen. 
In de melkveehouderij is precies een derde van het aantal werkzame mensen vrouw. Toch wijken de pluimveesector (34 procent) en de varkenssector (32 procent) er niet veel van af. In de akkerbouwsector is slechts 29 procent van het totaal aantal werknemers een vrouw.

Minder vrouwelijke bedrijfshoofden

Waar het totaal aantal werkzame vrouwen in een agrarisch bedrijf stabiel bleef, daalde het aantal vrouwelijke bedrijfshoofden wel. Dat aantal nam in de periode van 2005 tot 2017 af van 9 naar 6 procent. Vooral bedrijven in de paardensector worden door vrouwen geleid. Vier procent van de pluimvee- en varkensbedrijven heeft een vrouwelijk bedrijfshoofd. In de melkveesector staan het minst aantal vrouwen aan het roer, namelijk 2 procent. Akkerbouwbedrijven doen het daarin een stuk beter: 8 procent van de bedrijfshoofden is daar vrouw.

Tekst:Erin Veenink

 
 

Inloggen op de ledenportal