Pluimveeweb: Boer zoekt Boer

12-03-2018

NAJK ziet veel agrarische bedrijven eindigen, omdat er geen opvolger is. Tegelijkertijd zijn er veel jongeren die heel graag boer willen worden, of graag mee willen werken op een bedrijf en een samenwerking aan willen gaan of zelfs het bedrijf willen overnemen.

Speciaal voor boeren zonder opvolger en geïnteresseerden die boer willen worden, organiseert NAJK op donderdag 15 maart een Boer zoekt Boer informatiebijeenkomst in het Brabantse Heesch.

Het agrarisch bedrijfsleven en het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt hebben de handen ineen geslagen om nieuwe vormen van bedrijfsovername te bevorderen.

Langzaam proces
„Bedrijfsovername is altijd een langzaam proces, of het nu binnen of buiten de familie is”, zegt Sander Thus, portefeuillehouder bedrijfsovername. Bedrijven zonder opvolger kunnen nadenken hoe zij het bedrijf willen beëindigen: afbouwen, doorinvesteren, verkopen of een bedrijfsovername.

„Belangrijk is dat je erover nadenkt; een bedrijfsovername is geleidelijker. De oudere boer kan afbouwen en de jonge opbouwen. De stoppende boer kan later nog eens op de koffie bij zijn voormalige bedrijf. Belangrijk is de klik en goede communicatie. Daar kan NAJK bij helpen, samen met het agrarisch bedrijfsleven”, legt Thus uit.

Boer zoekt Boer
Een bedrijfsovername buiten de familie kan vrij natuurlijk gaan via een verder familielid, iemand uit de buurt of een stagaire. „We willen met deze bijeenkomsten zorgen dat boeren hierover nadenken en de mogelijkheid bieden om mensen te koppelen en te informeren wat er allemaal bij bedrijfsovername komt kijken. In praktijk is overname van een intensief bedrijf gemakkelijker te realiseren dan een grondgebonden bedrijf en dit kan zeker opties bieden voor pluimveehouders en aspirant-pluimveehouders”, zegt Sander Thus.

Ben je geïnteresseerd? Meld je hier aan voor donderdag 15 maart.

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal