Pluimveeweb: Verkoop kooi-ei in Franse supermarkt vanaf 2022 verboden

11-03-2018

De Franse minister van Landbouw Travert wil de verkoop van kooi-eieren als tafelei in Franse supermarkten vanaf 2022 verbieden. Dat kondigde hij onlangs aan.

Een aantal Franse supermarkten zijn hier al eerder mee gestopt of willen hier eerder mee stoppen. Zo stopte de Franse supermarktketen Monoprix in 2016 met de verkoop van kooio-eieren als tafelei en stopt Carrefour hier vanaf 2020 mee. Dat meldt het Vlaamse Pluimvee in haar wekelijkse nieuwsbrief.

De Franse minister haalt zich hiermee de woede van de pluimveesector op de hals. Zij hadden eind vorig jaar al het plan voorgelegd om tegen 2022 50 procent van de leghennen in alternatieve huisvestingssystemen te krijgen.

Momenteel zitten nog zo’n tweederde van de Franse leghennen in verrijkte kooien. De omschakeling gaat de sector veel geld kosten en leghennenhouders weten niet waar ze dit geld vandaan moeten halen. Gevreesd wordt dat er zeer veel leghennenbedrijven failliet zullen gaan en dat dit leidt tot een forse stijging van de import van eieren en flinke toename van de eierprijzen

Tekst:Tom Schotman & Pluimvee

 
 

Inloggen op de ledenportal