NieuweOogst: Brussel roept kenniscentrum voedsel in het leven

12-03-2018

De Europese Commissie heeft een kenniscentrum opgericht dat zich bezig gaat houden met voedselfraude en voedselkwaliteit. Dinsdag wordt het in Straatsburg officieel gelanceerd door de verantwoordelijke Eurocommissaris Tibor Navracsics (Onderwijs, Cultuur, Jongerenzaken en Sport).

Met het kenniscentrum wil de Commissie een antwoord bieden op de zorgen van consumenten over voedselkwaliteit en frauduleuze praktijken met betrekking tot voedsel. Het nieuwe instituut zal worden aangestuurd door het Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek wordt beheerd.

Het Kenniscentrum voedselfraude en voedselkwaliteit is een netwerk van deskundigen van binnen en buiten de Commissie dat Europese beleidsmakers en nationale overheden gaat ondersteunen. Dat gebeurt onder meer door hen te voorzien van actuele wetenschappelijke kennis over voedselfraude en problemen met voedselkwaliteit.

Vroegtijdig waarschuwen
Het centrum zal bijdragen aan de ontwikkeling van uniforme testmethodes. Het gaat een systeem beheren voor vroegtijdige waarschuwing en informatie over eventuele voedselfraude.

'De kwaliteit van het voedsel dat we eten, is belangrijk voor ieder van ons. Omdat voedselfraude een grensoverschrijdendecriminele activiteit is, heeft de EU een duidelijke rol te spelen in de aanpak ervan', aldus Eurommissaris Navracsics.

Integriteit beschermen
Hij noemt de oprichting van het Kenniscentrum voedselfraude en voedselkwaliteit een belangrijke stap. 'Het zal helpen om de integriteit van de voedselketen van de EU te beschermen en de kwaliteit van voedingsmiddelen te garanderen.'

 
 

Inloggen op de ledenportal