Pluimveeweb: Anevei praat met retail over behouden doosjes uitloopei

14-03-2018

Anevei heeft gesproken met het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de overkoepelende organisatie van supermarkten, over het in het schap houden van eieren van vrije uitloophennen na 30 maart. Dat zou bijvoorbeeld met een duidelijke toelichting op de eierdoosjes kunnen. De NVP en LTO/NOP zijn ook bij het overleg betrokken.

Vrijdag 30 maart is de 16-weekse periode voorbij. Wanneer de ophokplicht dan nog geldt, moeten eieren van vrije uitloop hennen, die opgehokt zitten, verkocht worden als scharrelei. Door de recente uitbraken van hoogpathogene vogelgriep wijst alles erop dat de ophokplicht op 30 maart nog geldt.

„Het is essentieel dat de eieren van vrije uitloopbedrijven, ook als die een paar weken geen vrije uitloop stempel hebben, zichtbaar blijven in het schap”, zegt voorzitter Hubert Andela van Anevei. „In 2017 hebben we namelijk meegemaakt dat de vraag naar vrije uitloopeieren enorm was ingezakt, in de afzetkanalen waar ze een periode niet te koop waren. Het heeft maanden geduurd voor de afzet zich daar herstelde. Sommigen zeggen dat de afzet nog steeds niet terug op de 100 procent is.”

„In overleg met het CBL is de afgelopen tijd uitgezocht hoe vrije uitloop-verpakkingen voor de consument herkenbaar kunnen blijven, binnen de grenzen van de etiketteringsregels. Het is nu aan de individuele leveranciers en supermarktketens om zich voor te bereiden op eind maart. We hopen dat alle partijen mee willen werken”, zegt Andela. Hij zegt dat brancheverenigingen NOP/LTO en NVP zich hier ook voor inspannen.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal