Pluimveeweb: 'Niet ruimen geeft dubbel gevoel'

16-03-2018

De familie Kamminga mag nu tijdelijk geen broedeieren leveren.

Vermeerderaar Geertje Kamminga uit Kamperveen is blij dat hun 13.000 gezonde vleeskuikenouderdieren niet geruimd hoeven te worden. Toch geeft het een dubbel gevoel. „We kunnen nu geen broedeieren leveren, daardoor komt er ook geen geld binnen. En de rek is er uit bij ons”, zegt Kamminga, die samen met haar man Folmer het bedrijf runt.

Afgelopen maandagavond haalde hun afnemer voor de laatste keer broedeieren op bij Kamminga. „Onze dieren zijn 30 weken oud, zitten aan de top qua productie. Ik heb geen idee hoe ik de voerleverancier nu moet betalen. We zijn voor de vierde keer binnen een paar jaar gedupeerd door de vogelgriep, waardoor onze financiële reserve minimaal is.”

Schouten besloot het vermeerderingsbedrijf – dat op ruim 500 meter van het met vogelgriep besmette eendenbedrijf in Kamperveen ligt – niet te ruimen. Hun bedrijf is geblokkeerd door de NVWA, wordt drie keer onderzocht op het vogelgriepvirus (gisteren, over een week, en een eindscreening) en is verplicht iedere verandering in de gezondheid van de kippen direct bij inspectiedienst NVWA te melden.

„Bij ruimen waren we zeker vijf maanden bezig geweest om opnieuw te beginnen. En nu misschien maar enkele weken. Maar doordat we de afgelopen jaren al vaker de dupe waren van de vogelgriep is de financiële rek er helemaal uit. We hopen zo snel mogelijk weer broedeieren te mogen leveren. Als dat te lang duurt, kan dat het einde van ons bedrijf betekenen”, zegt Kamminga. 

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal