Boerderij: Redactieblog: ‘Transport blijft hoog risico bij vogelgriep’

16-03-2018

Piet Faber

Voorzitter opfok en vermeerdering bij LTO/NOP

Om vogelgriep te weren, moeten we elkaar blijven aanspreken op naleven van hygiënemaatregelen.

Met de vogelgriep nog steeds in het land is het zaak om ontzettend scherp te blijven op hygiëne. Dat is natuurlijk een ontzettende open deur, maar de belangen zijn enorm en de dagelijkse praktijk zit vol met risico’s.

Transport als risicofactor

Het grootste risico schuilt wat mij betreft in transport. Alle goede voornemens ten spijt is het maar de vraag of in alle gevallen de benodigde protocollen tot op de letter worden gevolgd én of daarnaast aanvullende maatregelen worden genomen die onder de noemer ‘gezond verstand’ vallen. Spreken wij als pluimveehouder onze broedei-afnemers en voerleveranciers voldoende aan op het volgen van hygiënemaatregelen, of gaan we er vanuit dat het wel goed zal zitten?

‘Dat hogerisicotransport kan en mag alleen onder de strengste voorwaarden. We hebben namelijk veel te verliezen’

Het is natuurlijk raar dat we aan de ene kant een 72-uurs wachttermijn hanteren voor bezoek tussen bedrijven, en aan de andere kant vrachtwagens van A naar B laten rijden voor bijvoorbeeld het ophalen van de eieren. Dat hogerisicotransport kan en mag alleen onder de strengste voorwaarden. We hebben namelijk veel te verliezen.

"Het is natuurlijk raar dat we aan de ene kant een 72-uurs wachttermijn hanteren voor bezoek tussen bedrijven, en aan de andere kant vrachtwagens van A naar B laten rijden voor bijvoorbeeld het ophalen van de eieren." -

Nachtmerriescenario

Op dit moment mogen we broedeieren afvoeren uit beschermings- en toezichtsgebieden na een PCR-test. Echter, deze uitzondering valt of staat bij het kunnen voorkomen van besmettingen van bedrijf naar bedrijf. Als dat gebeurt, het nachtmerriescenario, vallen we terug naar de ‘oude’ regel. Hierbij gaat een vermeerderingsbedrijf in de tienkilometerzone rond een uitbraak tot 30 dagen na de laatste reiniging en ontsmetting op slot.

Alle goede bedoelingen ten spijt, we moeten elkaar op het naleven van hygiënemaatregelen blijven aanspreken. De gevolgen van virusversleping zijn namelijk desastreus.

 

 
 

Inloggen op de ledenportal