Pluimveeweb: 'Fipronil-onderzoek Sorgdrager laat veel te lang op zich wachten'

19-03-2018

Den Haag, vrijdag 16 maart 2018
 aangepast: maandag 19 maart 2018

Het onderzoeksrapport van de commissie Sorgdrager naar fipronil laat veel te lang op zich wachten.

Dat zegt CDA-Tweede Kamerlid Jaco Geurts. „De gevolgen van de fipronilcrisis voor de pluimveesector zijn enorm. Dan moet het geen jaar duren voordat het onderzoek naar fipronil is afgerond”, zegt Geurts.

Eind juli vorig jaar werden de eerste legpluimveebedrijven geblokkeerd maar de Tweede Kamer wacht nog steeds op het onderzoeksrapport van Sorgdrager. De bedoeling was dat Winnie Sorgdrager haar onderzoek naar de fipronil-affaire voor eind vorig jaar zou afronden. Maar dat lukte dus niet. Haar  onderzoeksrapport wordt in de loop van dit jaar verwacht. Doel van het onderzoek is dat Sorgdrager conclusies en aanbevelingen doet voor de verbetering van de borging van de voedselveiligheid in de eierketen en wellicht van het totale voedselsysteem.

Rol NVWA

Meerdere pluimveehouders en mensen uit de sector zijn kritisch over de rol van de NVWA tijdens de fipronilcrisis. De NVWA speelt politieagent zonder met de sector mee te willen denken, werd onder meer als kritiek geuit. LTO/NOP en NVP spanden een rechtszaak aan tegen de NVWA vanwege hun handelen rondom de fipronilcrisis.

„De NVWA kreeg in november 2016 de eerste signalen binnen over het gebruik van fipronil bij leghennen. Als de NVWA sneller en anders had gehandeld, was de schade voor pluimveehouders veel minder geweest. Wij vinden dat de NVWA nalatig is geweest en zien de uitspraak van de rechter met belangstelling tegemoet”, zei NVP-secretaris Aalt den Herder augustus vorig jaar tegen Pluimveeweb.nl.

Geurts wil zich nog niet uitlaten over de rol van de NVWA voor en tijdens de fipronilcrisis. „Ik wacht het onderzoeksrapport van de commissie Sorgdrager in deze af, voordat ik me wil uitlaten over de rol van de NVWA tijdens de fipronilcrisis”, zegt Geurts.

Scheidsrechter in voedselketen

Het CDA-Tweede Kamerlid pleit daarnaast voor een scheidsrechter in de voedselketen. „Boeren, die aan bovenwettelijke eisen voldoen, moeten altijd een meerprijs ontvangen voor hun product. Ik kom nu nog te veel voorbeelden tegen waar dat niet zo is, waardoor de boer een te lage prijs ontvangt. Een orgaan, zoals een voedselscheidsrechter, moet hier kritisch naar kijken. Investeringen in duurzaamheid moeten altijd worden beloond”, stelt Geurts.

„Het kabinet is nu aan zet om hetgeen in het regeerakkoord is opgeschreven uit te werken. Het mag duidelijk zijn dat het CDA snelheid wil op het invoeren van de voedselscheidsrechter”, zegt Geurts.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal