Pluimveeweb: Leghennenhouder in Lunteren stopt vanwege fipronilcrisis

28-03-2018

Een leghennenbedrijf aan de Meulunterseweg in Lunteren is gestopt vanwege de fipronilcrisis. De eigenaar wil de kippenschuren slopen en twee woningen terugbouwen.

Het college van burgemeester en wethouders stemt in met de wijziging van het bestemmingsplan die hiervoor nodig is. Dat schrijft dagblad De Gelderlander dinsdag 27 maart. Op het bedrijf werden leghennen gehouden. Het bedrijf droeg zo in grote mate bij aan de uitstoot van fijnstof in de omgeving.

Het bedrijf is in 2014 opgenomen in het Nationaal  Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit. Deze lijst wijst percelen aan waar een potentiële overschrijding van de fijnstofnormen dreigt, zodat extra maatregelen kunnen worden getroffen. Maar nu de pluimveehouderij stopt, is dat en grote bijdrage aan de verbetering van de luchtkwaliteit in de omgeving van het perceel.

Landschap

Wethouder Willemien Vreugdenhil noemt het plan ‘van de nood een deugd maken’. „De fipronilcrisis heeft grote gevolgen voor deze ondernemer gehad. Zo groot dat hij besloot om te stoppen. Met dit nieuwe plan kan de eigenaar weer verder, vermindert de uitstoot van fijnstof en knapt het landschap flink op omdat een aantal grote schuren verdwijnt.’’

Op het perceel komen in totaal vier woningen. Naast de twee nieuwe, krijgen twee reeds bestaande bedrijfswoningen een reguliere woonbestemming. De resterende sloopmeters van de stallen kunnen ingezet worden voor ontwikkelingen elders in de regio. De eigenaar van het pluimveebedrijf wil op een andere locatie van hem nieuw bouwen.

Tekst:Tom Schotman & De Gelderlander

 
 

Inloggen op de ledenportal