Pluimveeweb: Nieuwe kooinotering is industrienotering

06-04-2018

Meer dan 99 procent van de kooieieren wordt afgezet als industrie ei. Daarom is het reëler dat we de nieuwe NOP 2.0. richtprijs gaan gebruiken. De handel drong al langere tijd aan op een nieuwe prijs. Vanwege allerlei incidenten is nu de tijd gekomen om de nieuwe notering te publiceren.

Dat zegt Jan Willem Lagerweij, voorzitter van de begeleidingscommissie NOP-richtprijs eieren. De NOP 2.0. richtprijs wordt per kilogram genoteerd en berekend uit de Duitse Weser Ems Verabreitungswaren, de Franse Rungis en opgaves van Anevei. De huidige NOP kooinotering wordt aangegeven in prijs per 100 stuks.

Dubbele notering
Lagerweij verwacht dat de verschillen tussen de huidige NOP richtprijs kooi en de NOP 2.0 kooi in de zomer kleiner zullen zijn dan komende herfst door de prijsverschillen tussen tafel- en industrieeieren. Pluimveehouders die kooieieren afzetten als tafelei aan bijvoorbeeld horeca of andere afzetkanalen kunnen zelf onderhandelen over hun toeslag op de nieuwe notering.

Het komend jaar worden beide noteringen gepubliceerd zodat pluimveehouders vergelijkingen kunnen maken. Eind maart 2019 stopt de publicatie van de huidige NOP-kooi richtprijs.

Marktverstoring
De laatste jaren worden de kooieieren steeds meer als industrie-ei afgezet. De huidige NOP notering kooi is gedeeltelijk gebaseerd op de tafeleierprijs. „Nu is het moment aangebroken om de nieuwe NOP2.0 richtprijs kooieieren te publiceren. De plannen lagen er al 1,5 jaar maar door de marktverstoring eerst als gevolg van de AI in de Verenigde Staten, salmonella in Polen en de fipronil heeft dat vertraging opgelopen”, aldus Lagerweij.

Binnen de NOP 2.0 richtprijs kooieieren is een correctiekoppeling opgenomen zodat bij marktverstoringen bij een van de drie noteringen dit niet teveel invloed heeft op de notering.

Geen correcte weergave marktprijs
Volgens Leon Wulms van Wulro geeft de nieuwe NOP2.0 richtprijs kooi nog niet de juiste marktprijs weer. „De Fransen zijn heel chauvinistisch, die markt is redelijk gesloten sinds de fipronilcrisis; ze wilden daar geen eieren meer uit Nederland. Daardoor is die prijs fors gestegen waardoor de NOP 2.0 richtprijs niet de werkelijke marktsituatie hier weergeeft.”

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal