Pluimveeweb: 'Schade van de ophokplicht gelukkig beperkt gebleven'

13-04-2018

Almelo, vrijdag 13 april 2018

NVP-voorzitter Hennie de Haan is blij dat de landelijke ophokplicht voor pluimvee sinds vrijdag 13 april is opgeheven. „De schade voor pluimveehouders en de sector door de ophokplicht is hiermee gelukkig beperkt gebleven”, zegt De Haan.

„Wij zijn natuurlijk erg blij dat het naar de mening van deskundigen en de minister het in Nederland nu overal veilig genoeg is om de biologische en vrije uitloop hennen weer naar buiten te laten gaan”, reageert De Haan. 

„De laatste besmetting is 30 dagen geleden en de warme temperaturen van de afgelopen week en de goede weersvooruitzichten maken dat ook pluimveehouders het vertrouwen hebben dat zij hun hennen veilig naar buiten kunnen laten gaan. Ook het feit dat in de afgelopen twee weken in de zes regio’s die wel al waren vrijgegeven geen besmettingen zijn ontstaan draagt daar aan bij. De schade voor pluimveehouders en de sector is hiermee gelukkig beperkt gebleven”, zegt de voorzitter van de NVP.

‘Blij voor gedupeerde leghennenhouders’

Ook bestuurslid Hugo Bens van de vakgroep pluimveehouderij van LTO/NOP is verheugd dat de landelijke ophokplicht voor pluimvee is opgeheven. „Ik ben vooral blij voor de gedupeerde vrije uitloop leghennenhouders dat hun hennen weer naar buiten mogen”, zegt Bens in een korte reactie.

Op Twitter reageren meerdere leghennenhouders gelukkig nu de ophokplicht na bijna vier maanden is opgeheven. „Blij dat de kippen weer buiten zijn!”, schrijft vrije uitloop leghennenhoudster Gina van Elten-Jansen uit Barneveld. „Hè, hè morgen mogen ze eindelijk weer naar buiten”, reageerde biologische leghennenhoudster Marja de Vries uit Terschuur (GD) donderdagmiddag toen bekend werd dat de ophokplicht vrijdag 13 april opgeheven werd.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal