Pluimveeweb: Limburgse leghennenhouder schrikt van inbraak

17-04-2018

Vorige week donderdag- op vrijdagnacht is er bij de familie Swinkels in het Limburgse Helden ingebroken in hun leghennenstal. „We zijn erg geschrokken, mogelijk is er gefilmd”, reageert leghennenhouder Michael Swinkels.

Donderdagavond verving Swinkels twee lagers van de eierinpakker. „We zijn toen door een deur gegaan, die normaal gesproken altijd op slot zit. Na het vervangen van de lagers ben ik vergeten de deur op slot te doen.” De volgende ochtend ontdekte Swinkels dat de deur op een kier stond. „Dat vond ik vreemd. Al dacht ik niet gelijk aan een inbraak.”

Toen hij zijn eerste controleronde door zijn scharrelhennenstal liep, zag hij dat veel haakjes van de poortjes van de scheidingswanden waren los gemaakt. „Dat konden de hennen absoluut niet gedaan hebben.” Ook hingen de drinknippellijnen op veel plaatsen naar beneden. „Dat gebeurt normaal gesproken nooit. Alleen als de hennen erg onrustig zijn en er hard tegenaan vliegen, vallen er gedeeltes drinknippellijnen naar beneden.” Ook ontdekte hij dat de uitval hoger was dan anders. „Bovendien lagen in de scharrelruimte beduidend meer veren dan normaal.”

Niet naar de politie

Swinkels heeft geen idee wie er donderdag- op vrijdagnacht in zijn leghennenstal heeft ingebroken. Hij mist geen gereedschap of andere spullen.  „Wellicht is er gefilmd. Om te filmen in het donker heb je licht nodig. Hierdoor schrikken de kippen en vliegen van hun rustplaats. Dit geeft veel onrust voor de kippen. Er zijn er zelfs bij die dit niet overleefd hebben. De ongewenste bezoekers hebben door deze stomme actie ook de kans op het binnendringen van ziektes vergroot.”

„Sommige groeperingen zijn erop uit om negatieve beelden van de pluimveesector en andere veehouderij sectoren naar buiten te brengen. Dit is al bij meerdere pluimveehouders gebeurd. We hebben niets te verbergen, maar vinden deze actie ongehoord”, zegt Swinkels.

De leghennenhouder doet geen aangifte bij de politie. „Ik ben vergeten de deur op slot te doen. Daardoor is er geen sprake van inbraak. Als pluimveehouder moet je altijd alle deuren op slot doen. Ook moet er op elke deur een bordje of sticker met ‘Verboden toegang’ zitten. Dat heeft Hugo Bens van LTO/NOP mij verteld.”

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal