Pluimveeweb: Eipoeder is de toekomst

25-04-2018

Weert, donderdag 26 april 2018

„Eipoeder is de toekomst. Wereldwijd is er een eiwittekort”, zegt Leon Wulms van de Wulro Food Group. Hun supermoderne fabriek Deps in Weert is opgestart in 2016 en is nu volop in productie. De sportvoeding-, farmaceutische- en de Aziatische markt zijn groeimarkten die graag Nederlands eipoeder afnemen. De laatste vraagt niet naar de herkomst van eieren, de overige markten steeds meer.

De Wulro Food Group bestaande uit Wulro Eieren & Eiproducten en Deps, Dutch Eggpowder Solutions, is een zelfstandig familiebedrijf dat eieren afneemt van legpluimveehouder. In Weert verwerken ze die tot eiproducten waaronder eipoeder.

Bekijk hier de bedrijfsfilm van Wulro.

Lees de uitgebreide reportage over Wulro in het vakblad Pluimveeweb dat donderdag 26 april verschijnt. Heeft u het vakblad Pluimveeweb niet ontvangen, vraag hem dan hier gratis aan.  

De gebroeders Marcel (43) en Leon (48) Wulms voeren de directie van het familiebedrijf Wulro Food Group die bestaat uit de bedrijven Wulro Eieren & Eiproducten en Deps. In 1996 namen zij het bedrijf over.

Wulro heeft een eigen vrachtwagenpark voor transport van eieren vanaf pluimveehouders en eiproducten. „Sinds 1884 haalt Wulro eieren op bij legpluimveehouders. Onze overgrootvader is begonnen met een paar duizend eieren in de week. Nu verwerken wij 20 miljoen eieren per week”, vertelt Leon Wulms.

Bij binnenkomst worden de eieren gewogen. De groene trays en pallets zijn kenmerkend voor Wulro.

De verdeling van de soorten eieren is nu 20 procent kooi-, 55 procent scharrel-, 20 procent vrije uitloop- en 5 procent biologische eieren. De trend is dat het aandeel kooieieren daalt. Marcel: „Steeds meer afnemers vragen naar het houderijsysteem. Supermarkten willen zich onderscheiden.”

De aanvoer bestaat voor 99 procent uit witte eieren vanwege de efficiëntere productie voor de legpluimveehouder.

Wulro was een van de eerste met het gebruik van plastic trays en inline ontstapelen, wassen en ontsmetten. „Alles moet 100 procent schoon zijn voordat de materialen weer naar de pluimveehouders kunnen”, zegt Leon Wulms.

De eieren worden machinaal gesplitst in drie bestanddelen: ei halffabricaat, eigeel halffabricaat en eiwit halffabricaat. Elk halffabricaat heeft eigen kwaliteit en functie en vindt afzet in diverse afzetdoelgroepen: industriële bakkerijen, vleesindustrie, ijs-, salade-, pasta- en dressingfabrikanten.

In de jaren tachtig is gestart met het produceren van eiproducten. Wulro eiproducten levert vloeibare eiproducten zowel gepasteuriseerd en gehomogeniseerd. Per uur kunnen 420.000 eieren worden gebroken.

Zowel Deps als Wulro leveren klantspecifieke producten. „Tijdens het proces kunnen we ingrediënten zoals zout, suiker of andere specifieke toevoegingen. Wij werken volgens het principe ‘U vraagt, wij draaien’, aldus Leon Wulms.

De gepasteuriseerde eindproducten kunnen in verschillende verpakkingsvormen worden afgevuld: 10 liter bag in box of bag in krat of in 1000 liter RVS containers of kunststof boxen of tankwagens. Alles wordt 100 procent gereinigd en gecontroleerd voor de volgende levering.

De fabriek werkt met twee ploegen. Per uur kunnen 420.000 eieren gebroken worden. In totaal werken er 40 mensen. De afzet van Eieren & Eiproducten blijft voor 10 procent in Nederland, de overige 90 procent blijft binnen Europa.

Via pijpleidingen gaat het vloeibaar ei, eiwit of eigeel naar de eipoederfabriek Deps op enkele honderden meters afstand. Daar wordt de inkomende lucht gefilterd en gezuiverd. De fabriek is uitgerust met de meest geavanceerde technologieën en voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen in de industrie. Wekelijks produceert Deps 120 ton eipoeder dat voldoet aan de hoogste kwaliteitscriteria en onder andere geschikt is voor de farmaceutische markt.

Driekwart van de poederproductie wordt afgezet buiten Europa. „ Wij werken volgens het principe ‘u vraagt, wij draaien’. Tijdens het proces kunnen allerlei toevoegingen bijgevoegd worden. Eipoeder is de toekomst. Wereldwijd is een eiwittekort. Met Deps kunnen wij bijdragen om dit op te lossen”, aldus Leon Wulms.

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal