Pluimveeweb: SGP: overheid moet NVWA-kosten fipronil betalen

25-04-2018

Den Haag, woensdag 25 april 2018

De Nederlandse overheid moet betalen voor de kosten die de NVWA maakte tijdens de fipronilcrisis. Daarvoor pleit Kamerlid Roelof Bisschop van de SGP. Daarnaast denkt de SGP ook aan een vergoeding van de kosten voor de afvoer van besmette mest.

Het bestrijdingsmiddel Dega-16 was in België evenals in Nederland niet toegestaan als bestrijdingsmiddel van bloedluizen. Dat schrijft minister Schouten van LNV maandag 23 april in een Kamerbrief.

„Het argument van minister Schouten om zich van Belgische steun niks aan te trekken was dat Dega-16 in België wel was toegelaten en in Nederland niet. Dat blijkt niet te kloppen”, reageert Bisschop.

Ruimte voor compenserende maatregelen

„Dega-16 komt ook in België niet voor op de lijst met toegelaten biociden. Ze zien het daar als middel waarvoor geen toelating nodig is. Er is juridisch in ieder geval geen verschil tussen België en Nederland ten aanzien van de toelating van Dega-16. Dus qua staatssteunregels is er voldoende ruimte om meer te doen met compenserende maatregelen.”

„We gaan er in de Tweede Kamer nu voor pleiten dat de kosten die de NVWA heeft gemaakt tijdens de fipronilcrisis niet als rekening op het bordje van de sector worden gelegd. Dat is wel het minimale dat zou moeten gebeuren. Verder denken we ook aan vergoeding van kosten voor dure afvoer van besmette mest”, zegt Bisschop.

Schouten schrijft in de Kamerbrief dat ze ondanks deze feiten nog steeds afziet van compensatie van gedupeerde pluimveehouders. „Daar laten wij het niet bij zitten. Wij blijven pleiten voor vergoedingen voor gedupeerde pluimveehouders”, reageert Bisschop.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal