Boerderij: Europa importeert fors meer eieren

25-04-2018
Europa importeerde in de eerste 2 maanden van dit jaar fors meer eieren en eiproducten.

Waar de opgetelde eierimport in januari en februari de laatste 4 jaar altijd ergens in de 2.000 ton lag, werd dit jaar 6.056 ton ei-equivalent geïmporteerd. Een effect van de hoge eierprijzen in Europa, die begin van het jaar 1,5 keer hoger lagen dan gebruikelijk.

Meeste eieren uit Verenigde Staten en Oekraïne

De meeste eieren die Europa importeerde kwamen uit de Verenigde Staten (37% van het totaal) en Oekraïne (29%). Uit beide landen steeg de import flink ten opzichte van een jaar eerder. Daarnaast kwamen mondjesmaat eieren uit Argentinië, Japan, Albanië en Mexico.

Stijging eieruitvoer naar Israël

De export van eieren en eiproducten liep juist met bijna een kwart terug in de eerste 2 maanden van het jaar, ten opzichte van diezelfde maanden in 2017. Uitgevoerde eieren gingen veelal naar Japan en Zwitserland. Daarnaast is echter een opmerkelijke stijging te zien van de uitvoer naar Israël (+154%). Het land kampte begin dit jaar met een fors tekort aan eieren, mede door een lokale salmonella-uitbraak. Israël wil dit jaar de eigen (gequoteerde) eierproductie opvoeren. Aangezien dat niet van de ene op de andere dag gaat, kampte het met een tekort aan eieren.

Meer informatie over de prijzen van eieren vindt u in Boerderij op Maat:  

Prijzen van scharreleieren NOP 2.0
Prijzen van kooi-eieren
Richtprijs NOP 2.0 verrijkte kooi-eieren
Totaaloverzicht

 

Gerelateerde tags:

 
 
 

Inloggen op de ledenportal